Kymenlaaksossa joka kymmenes nuori on kännissä vähintään kerran kuussa — Haminassa pidetty Normipäivä tarjoaa nuorille päihteetöntä ajanvietettä

Paikallisten nuorten mielestä alkoholia on tarvittaessa helppo saada. Aika kavereiden kanssa sujuu kuitenkin hyvin myös jutellen. Nuorille on tärkeää tarjota päihteettömiä tapahtumia, toteavat Normipäivän tuottajat.

Linda Varoma

Mikael Silvo ja Samu Junkkari ottivat toisistaan mittaa sumopainiringissä Haminan Bastionissa.
Mikael Silvo ja Samu Junkkari ottivat toisistaan mittaa sumopainiringissä Haminan Bastionissa.

Nuorten alkoholinkäyttö on vähentynyt vuosien ajan. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan yhä suurempi osuus nuorista ei käytä alkoholia, mutta tilastot eivät täysin päde Kymenlaaksossa.

Viime vuonna tehdyn Kouluterveyskyselyn mukaan Kymenlaaksossa 8. ja 9.-luokkalaisista 11,3 prosenttia on tosi humalassa vähintään kerran kuussa. Aluevertailussa Kymenlaakson edelle menevät vain Pohjanmaa (12,5 %), Satakunta (12,3 %) ja Kanta-Häme (11,5 %).

Viikottain alkoholia käyttävien tilastossa Kymenlaakson nuoret ovat kärjessä. Nuorista 6,1 prosenttia kertoo käyttävänsä alkoholia viikottain.

Alkoholia on helppo saada, nuoret kertovat

Kotkalais-haminalaista kaveriporukkaa hiukan hymyilyttää, kun heille latoo tilastoja. Käyttö riippuu niin paljon kavereista ja iästä, nuoret pyörittelevät. Yhdestä asiasta on kuitenkin varmuus. Toisin kuin THL esittää, nuorten mielestä alkoholia saa tarvittaessa helposti.

Entä olisiko alkoholista helppo kieltäytyä? Riippuu siitä, kuinka päättäväinen on, ja miten paljon kokee ulkopuolisuutta, jos on porukassa ainut, joka ei juo.

— Jos on jossain oikein tutussa porukassa, vaikka parhaan kaverin kanssa, ei siinä olisi ongelmaa, Aada Tiihonen toteaa.

— En kyllä ihan tuntemattomassa porukassakaan ryhtyisi juomaan. Yleisesti tuntuu, että yhä nuoremmat alkavat ryyppäämään jo vaikka 13-vuotiaana. Itse en siinä iässä edes ajatellut alkoholia, Jessika Hellberg pohtii vieressä.

Aika kavereiden kanssa sujuu Tiihosen ja Hellbergin mukaan hienosti myös musiikkia kuunnellen, jutellen ja nauraen. Tai kahvia juoden, lisää Eveliina Tamminen.

Linda Varoma

Eveliina Tamminen, Niko Karttunen, Jessika Hellberg, Aada Tiihonen (edessä) ja Tino Järvisalo harmittelevat, ettei nuorille ole riittävästi hengailupaikkoja. 

Normipäivä on päihteetön

Myös tapahtumat ovat nuorille tärkeitä. Siitäkin syystä Hamina Bastioniin haluttiin järjestää toista kertaa Normipäivä, nuorten tekemä tapahtuma nuorille. Tapahtuman takana on Haminan nuorisovaltuutettuja sekä muita nuoria, jotka oppivat tapahtumanjärjestämisestä.

— Tämä voi olla yksi päivä, jolloin saamme nuoria pois puistoista dokaamasta. Lisäksi kasvatamme tulevaisuuden festarikävijöitä, nuorisovaltuuston varapuheenjohtaja ja tapahtuman tuottaja Santeri Simonen kertoo.

Linda Varoma

Dora Tepponen, Veera Pokki ja Krista Pousi kokevat, ettei alkoholista kieltäytyminen ole hankalaa. Normipäivään toi musiikki ja mahdollisuus tavata kavereita.

Simosen mukaan Normipäivää voi huoletta sanoa alueen isoimmaksi nuortentapahtumaksi. Tänä vuonna kävijöitä odotetaan 500—700. Normipäivä on päihteetön ja ikärajaton.

— Nuorille on äärimmäisen tärkeää, että kaikki tapahtumat eivät perustu vain kaljatelttaan. Lisäksi fiilis on ihan erilainen, kun nuoret saavat itse suunnitella tapahtuman sisällön, eivätkä vaan toteuta meidän tätien ja setien ideoita, tapahtuman päätuottaja ja Haminan nuorisotyöntekijä Hanna-Kaisa Lähde toteaa.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset