Riksataksit aloittavat toimintansa Kotkassa — Kuljettajiksi on palkattu hyväkuntoisia ja sosiaalisia kotkalaisnuoria

Maksulliset riksat on tarkoitettu kaikille ja niillä voi käydä vaikka kaupassa tai apteekissa.

Kimmo Seppälä

Nina Lindqvist-Pitkälä saa pian kolme riksaa Kiinasta. Ne ovat sähköavusteisia pyöriä, joiden takana ovat tilat matkustajille.
Nina Lindqvist-Pitkälä saa pian kolme riksaa Kiinasta. Ne ovat sähköavusteisia pyöriä, joiden takana ovat tilat matkustajille.

Heinäkuun alkupuolella Kotkassa aloittaa toimintansa riksataksi. Idea asiakkaiden kuljettamisesta riksalla syntyi, kun Nina Lindqvist-Pitkälä ja hänen miehensä Matti olivat talvilomalla Tallinnassa ja tarkkailivat siellä toimivia riksapalveluja.

— Ajattelin, että Kotkassa ei vastaavaa toimintaa vielä ole. Kun olimme palanneet kotiin, aloin selvittää, mistä riksoja voi hankkia eikä se ollutkaan niin yksinkertaista. Kyselin ensin pyöräliikkeistä, mutta niissä ei voitu auttaa asiassa. Otin yhteyttä Kuopiossa vastaavaa toimintaa pyörittäneisiin henkilöihin ja sain apua.

Kotkan RixaTaxi -nimeä hakenut yritys saa pian kolme riksaa Kiinasta. Ne ovat sähköavusteisia pyöriä, joiden takana ovat tilat matkustajille.

— Ne maksavat useita tuhansia euroja per kappale. Riksat on mitoitettu kahdelle henkilölle, mutta kyllä niiden kyytiin mahtuvat esimerkiksi äiti, isä ja yksi lapsi. Niissä voi kuljettaa myös tavaroita.

Riksalla vaikka apteekkiin

Riksat tulevat liikkumaan pääasiassa Kotkansaarella, esimerkiksi Kantasataman, Sapokan ja Katariinanniemen alueilla.

— Riksat on tarkoitettu kaikille ja niillä voi käydä vaikka päiväajelulla tai hoitaa muun muassa kauppa- ja apteekkireissunsa. Sopimuksesta voimme tarjota riksakyytejä myös synttäreillä, polttareissa tai eläkkeelle lähteville.

Pienin maksu riksakyydistä on viisi euroa ja esimerkiksi kymmenen minuutin ajelu maksaa kymmenen euroa.

— Kyytiin pääsee, kun viheltää tai heiluttaa kättään riksan nähdessään. Kuljettajat saavat myös puhelimet käyttöönsä, kertoo Lindqvist-Pitkälä.

Riksat liikkuvat pyöräteillä sekä muun liikenteen seassa ajoteillä.

— Meillä on vakuutukset, jotka kattavat niin toimintamme kuin matkustajatkin.

Liikennesäännöt on osattava

Riksojen kuljettajiksi Lindqvist-Pitkälä halusi palkata kotkalaisia nuoria. Yksi kolmesta kuljettajasta on hänen oma tyttärensä.

— Kuljettajilla pitää olla hyvä kunto ja heidän pitää osata ottaa huomioon asiakkaat. Kuljettajalla tulee olla vähintään mopokortti ja heidän tulisi mieluusti olla 18 vuotta, koska he kuljettavat ihmisiä myös yöllä. Liikennesäännöt pitää tietysti osata.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat