Kaupallinen yhteistyö | KSO Prisma

Lähiruoka on nopeasti pöydässä – ”Tuoreuden tunnistaa kyllä mausta”

Kotkalaiset Partion Kala, Konditoria Galette ja Kotkan Lihatukku korostavat ruoassa käsityön ja laadukkaiden raaka-aineiden merkitystä. Kotkan Prisman lähiruokamarkkinoilla pääsee tutustumaan lähiruokaan ja sen tuottajiin.

Partion
Kalassa lohet savustetaan perinteiseen tapaan leppähakkeen savussa, kertoo
yrittäjä Esa Outinen.
Partion Kalassa lohet savustetaan perinteiseen tapaan leppähakkeen savussa, kertoo yrittäjä Esa Outinen.

Lempeä lämminsavukalan tuoksu leijailee kotkalaisen Partion Kalan kalanjalostamossa.

Herkullisen savukalan salaisuus on savustusuuneissa poltettava aito leppähake ja useita tunteja kestävä savustus. Kylmäsavustus vie aikaa jopa vuorokauden, paljastaa vuonna 1962 perustetun Partion Kalan yrittäjä Esa Outinen.

Suuri osa Partion Kalan käsittelemästä ja jatkojalostamasta kalasta on kotimaista. Lyhyen matkan päästä Suomenlahdelta tulee muun muassa kirjolohta ja luonnonkaloja.

Outinen korostaa kalan tuoreutta. Aamulla kalastettu kala ehtii nopeimmillaan jo aamupäivän aikana ruokakaupan kalatiskille perattuna ja fileoituna.
- Tuore kala on jämäkkä ja kiinteä. Sormella painaessa ei saa jäädä monttua, Outinen neuvoo.

Kirjolohi ja norjanlohi ovat monen suomalaisen suosikkiruokakaloja, sillä niistä saa helposti ruodottomia ja niiden valmistus on helppoa. Outisen mukaan kysyntää on silti hyvin myös perinteisille luonnonkaloille kuten kuhalle, ahvenelle, siialle ja hauelle.
- Niiden saatavuus tietysti riippuu aina sääoloista, Outinen sanoo.

Hän kertoo itse olevansa kaikkiruokainen kalan suhteen.
- Paistettu siika on todella maukasta. Ja sitten tietysti perinteinen suomalainen herkku eli graavilohisiivu ruisleipäpalan päällä, Outinen naurahtaa.

Konditoria Galettessa työpäivät alkavat jo keskiyöllä, jotta Kotkan, Haminan ja Pyhtään seudulle saadaan aamuksi tuoretta leipää ja leivonnaisia.

Isoisän perintöä vaalimassa

Konditoria Galetten leipomossa Kotkan Hovinsaarella valot palavat jo keskiyöllä. Leivän ja muiden leivonnaisten valmistus alkaa yön hämärissä, jotta tuoreet tuotteet ovat kaupoissa aamulla, kertoo Antti Mäkelä.

Tänä vuonna 60 vuotta täyttävä leipomo-konditoria haluaa pitää kiinni perinteistä. Isoisänsä ja isänsä työtä jatkava Mäkelä korostaa laadukkaiden raaka-aineiden, osaamisen ja käsityön merkitystä, sillä ne takaavat lopputuotteen maukkauden.
- Se on tapamme erottua isommista leipomoista, Mäkelä sanoo.

Konditoria Galettessa käytetään paikallisten tuottajien tuotteita aina kun se vain on mahdollista.
- Esimerkiksi kesäisin marjat ja vihannekset tulevat tästä lähialueelta, Mäkelä kertoo.

Hovinsaaren leipomon lisäksi Galetten herkkuja tehdään nykyisin myös Kotkan Prisman yhteydessä olevassa leipomossa. Mäkelän mukaan osa asiakkaista haluaa henkilökohtaista palvelua, kun taas osa arvostaa helppoutta ja nopeutta ja nappaa valmiiksi pakatut tuotteet mukaansa.

Mäkelä itse on kirjaimellisesti kasvanut leipomossa, sillä hänen synnyinkotinsa oli samassa rakennuksessa kuin Hovinsaaren leipomo.

Leipomon arki tuli siis tutuksi jo aivan pienestä pitäen ja heti peruskoulusta päästyään Mäkelä kouluttautui leipomossa oppisopimuskoulutuksella alan ammattilaiseksi.
- Tämä oli selvä uravalinta, Mäkelä hymyilee.

Laadukkaan lihan tunnistaa Kotkan Lihatukun yrittäjän Panu Eerolan mukaan mausta ja suutuntumasta. Kotimaisen lihan kanssa sopivat yhteen erinomaisesti satokauden tuoreet kasvikset ja vihannekset.

Mureaa ja maukasta

Jos tuoreus on valttia kaloissa ja leivissä, niin on myös lihassa.

Kotkan Lihatukussa aamut alkavat kello 5, kun yön aikana tukkuun saapunut liha jauhetaan ja leikataan. Ensimmäiset toimitukset kauppoihin lähtevät vain kaksi tuntia myöhemmin.

Lyhimmillään lihan matka pellolta pöytään on noin kaksi päivää, kertoo yrittäjä Panu Eerola.

Esimerkiksi naudan arvokkaimmat osat vaativat jopa viikkojen mureutusta, mutta yleisesti ottaen mitä nopeammin liha on kuluttajan lautasella, sen parempi.
- Tuoreen, hyvän lihan erottaa kyllä mausta. Suutuntuma on murea ja maukas, Eerola sanoo.

Kotkan Lihatukku tekee myös raaka- eli tuorelihamakkaraa, jotka ovat keränneet palkintoja useina vuosina kansainvälisissä kilpailuissa.

Tuorelihamakkaran tuotanto sai alkunsa yrityksessä työskennelleen englantilaisen lihanleikkaajan osaamisesta: Iso-Britanniassa erilaiset makkarat kun ovat merkittävä osa ruokakulttuuria.
- Reseptiikkaa piti vain kehittää suomalaiseen makuun sopivaksi, Eerola sanoo.

Kaikki Kotkan Lihatukussa jalostettu liha on suomalaista ja mahdollisuuksien mukaan myös lähialueella tuotettua. Liha ei ole pakastettua, sillä se ei paranna lihan ominaisuuksia, Eerola sanoo.

Maatilalla kasvanut Eerola korostaa kotimaisen lihan ja ylipäätään ruoan turvallisuutta ja eettisyyttä.
- Suomessa koko tuotantoketju on hyvin valvottu ja tiedämme, miten esimerkiksi eläimiä kohdellaan.

Hakamäentie 1
48400 Kotka
https://www.prisma.fi/fi/prisma/myymalat/kotka


Lähiruokamarkkinat Kotkan Prismassa 26.10.2017 klo 10 - 17
Mukana on 16 lähialueen tuottajaa.