Kaupallinen yhteistyö | Kymen Sanomat

Pienestäkin vinkistä voi tulla toimituksessa suuri juttu – ”Skuuppi syntyi, kun emme tyytyneet poliisin kertomaan”

Sanomalehden toimituksen arjessa voi tulla vastaan melkein mitä vain – esimerkiksi doping-aineita pyhtääläishotellissa. Kymen Sanomien verkkotuottaja Aino Mehtälä paljastaa, kuinka isojen skuuppien jäljille päästään, mistä lehden juttuideat saavat alkunsa ja kenelle Kymen Sanomia tehdään.

Pienestäkin vinkistä voi tulla toimituksessa suuri juttu – ”Skuuppi syntyi, kun emme tyytyneet poliisin kertomaan”

Poliisi epäilee, että 47-vuotias latvialaismies järjesti salakuljetuksen lähettämällä pahvilaatikkoihin pakatut dopingaine-erät Latviasta kuriiriyrityksen välityksellä Kaakkois-Suomessa sijaitsevaan hotelliin.

Ote on syyskuisena tiistaina toimituksen sähköpostiin tulleesta Keskusrikospoliisin tiedotteesta. Toimituksen deskissä eli toimituksen keskuspöydässä se herätti heti kiinnostuksen, sillä tiedotteessa mainittu hotelli voisi sijaita meidän levikkialueellamme.

Tällaisia tapauksia aletaan yleensä selvittää niin, että soitetaan tutkinnanjohtajalle. Poliisi ei useinkaan voi kertoa kaikkia yksityiskohtia, mutta lisäkysymyksillä saa yleensä aina jotain uutta irti. Tässä tapauksessa saimme vahvistuksen sille, että kyse on todella Kotkan seudulla olevasta pienehköstä hotellista. Oman tiedonhankintamme pohjalta saimme rajattua vaihtoehtoja.

Teimme nopean työnjaon: minä aloin kirjoittaa verkkoon ensimmäistä perusuutista aiheesta ja kaksi muuta toimittajaa ryhtyivät soittamaan läpi seudun hotelleja, jotka täsmäsivät saamiimme tuntomerkkeihin. Ensimmäisenä tarkistettiin tuntomerkkeihin sopivat kotkalaishotellit, sen jälkeen siirryttiin ympäryskuntiin.

Olin aiemmin töissä iltapäivälehden uutistoimituksessa, jossa levikkialueena oli koko Suomi. Halusin kuitenkin takaisin maakuntalehteen. Täällä ei vain soiteta haastateltaville, vaan käydään oikeilla juttukeikoilla. — Aino Mehtälä

Lopulta Pyhtäältä löytyi hotelli, jonka enimmäkseen venäjää puhuva johtaja vahvisti, että kyse on todella heidän hotellistaan. Onneksi toimituksestamme löytyy myös venäjää taitava toimittaja, muuten tämä olisi voinut jäädä selvittämättä.

Ensimmäinen, tiedotteen ja tutkinnanjohtajan kommenteilla julkaistu uutinen kasvoi vain parissa tunnissa paljon yksityiskohtaisemmaksi jutuksi. Siitä tuli meidän skuuppimme, kun emme tyytyneet vain siihen, mitä poliisi kertoi.

Nykyisin suunnittelu ja ennakointi ovat keskeinen osa toimitusten työtä, mutta niin sanottujen nopeiden uutisten merkityskään ei ole laskenut.

Vastaan verkkotuottajana lehtemme avainjutuista eli maksullisista verkkojutuista. Tiedän yleensä hyvissä ajoin, mitä julkaistaan milloinkin. Hyvä suunnittelu antaa mahdollisuuden myös nopeisiin muutoksiin.

Aiheet juttuihin löytyvät monin eri tavoin. Toimituksessa ihmetellään paljon ääneen erilaisia asioita. Ja sitten tulee sähköposteja ja viestejä, että oletteko tienneet tällaista. Usein niistä aiheista tulee myös todella luettuja juttuja. Otamme mielellämme vastaan mitä tahansa vinkkejä. Niiden ei tarvitse olla valmiita uutisia, vaan pienetkin huomiot voivat johtaa eteenpäin.

Kymen Sanomat on koko Etelä-Kymenlaakson lehti, ei vain Kotkan. Koko alueesta välittäminen on meille luontevaa: asun itsekin Virolahdella ja työskentelen sekä Kotkan että Haminan toimituksessa. Olin aiemmin töissä iltapäivälehden uutistoimituksessa, jossa levikkialueena oli koko Suomi. Halusin kuitenkin takaisin maakuntalehteen. Täällä ei vain soiteta haastateltaville, vaan käydään oikeilla juttukeikoilla. Journalismia tehdään kasvokkain ihmisten kanssa.

Tiesithän?

Kymen Sanomien tilaajana luet niin skuupit kuin muut sinua kiinnostavat digisisältömme rajoituksetta verkkosivuiltamme, näköislehdestä ja mobiilisovelluksesta. Tilaajana saat lisäksi käyttöösi myös Kouvolan Sanomien, Etelä-Saimaan, Länsi-Savon ja Itä-Savon digisisällöt.

Tutustu ja aktivoi digi käyttöösi osoitteessa kymensanomat.fi/tutustu