Kaupallinen yhteistyö | Kaunissaari

Historian havinaa Kotkan saaristossa – Pyhtään Kaunissaari tarjoaa matkailijoille unohtumattomia elämyksiä

Merenläheisyys, pienet kujat, saaristolaiselämä ja kauniit vanhat talot sekä mahdollisuus yöpyä yksityisessä piha-aitassa nostavat mieleen romanttisia hetkiä vanhoista suomielokuvista.

Ville Laakso

Kaunissaaresta löytyy tekemistä ja kokemista.
Kaunissaaresta löytyy tekemistä ja kokemista.

Kävin tutustumassa Kotkan Konserttitalon tyylikkääseen ravintola Vaustiin, ja sain kuulla siellä myös yrityksen muista kohteista. Innostuin erityisesti Pyhtään Kaunissaaresta, sillä Kotkan edustan kaunis saaristo kiehtoo muutenkin. Jo matka saarelle maisemineen olisi ihana elämys!

Upeat maisemat merimatkan varrella.
Upeat maisemat merimatkan varrella.

Kesäisin aluksia saareen ja saaresta pois kulkee tiistaita lukuun ottamatta kaikkina viikonpäivinä. Perillä saareen tutustumiseen jää päivästä riippuen aikaa jopa useita tunteja. Siinä ajassa ehtii nauttia maittavan päivällisen legendaarisella vuonna 1955 rakennetulla Kaunissaaren Majalla ja piipahtaa esimerkiksi taidegalleriassa sekä myyntikojuilla. Lisäksi saarella toimivasta Kahvila Merituulesta voi hakea pientä purtavaa tai lasillisen jotakin erikoisempaa viiniä, ja sitten käyskennellä kiehtovilla pikkukujilla meri-ilmasta nauttien.

Saaristolaismuseo kertoo menneistä ajoista.
Saaristolaismuseo kertoo menneistä ajoista.

Saaristolaismuseossa voi käydä tutustumassa menneiden aikojen saaristolaiselämään. Kaunissaari onkin sotien jälkeen tullut tärkeäksi kesänviettopaikaksi sen myötä, kun Suomen toiseksi suosituin lomanviettokohde Suursaari jäi Venäjälle. Saarelle voi jäädä myös yöpymään esimerkiksi Kaunissaaren Majan omaan Nahka-aittaan tai muihin saaren uniikkeihin majoituspaikkoihin.

Kalastajakylän kauneutta.
Kalastajakylän kauneutta.

Lapsille Kaunissaari olisi kohteena varmasti myös mielekäs ja opettavainen, sillä sata vuotta muuttumattomana pysyneessä kalastajakylässä matkailunähtävyyksineen riittää varmasti ihmeteltävää ja tutkittavaa.

Saaressa on kojuja jo avoinna ja tarjolla on esimerkiksi savustettua kalaa ja käsitöitä. Viimeistään juhannuksen tienoolta eteenpäin saaren oman puodin hyllyt ovat täynnä murkinaa.

Kuvat: Ville Laakso
Teksti: Lähimatkailulähettiläs Anni Lapatto

Hurmaava Kaunissaari.
Hurmaava Kaunissaari.

3 faktaa:

1. Kaunissaareen pääsee helposti ja maksuttomasti laivalla! Kotkasta Kaunissaareen kulkevat yhteysalukset M/S Otava ja M/S Tekla omien aikataulujensa mukaisesti.

2. Kaunissaari hurmaa ruoka- ja juomatarjonnallaan! Kaunissaaren Majalla voi nauttia muun tarjonnan lisäksi kuuluisaa lohikeittoa ja rikkaita ritareita, ja Kahvila Merituulesta saa kahvilatuotteiden lisäksi tunnustetusti maittavaa pitsaa sekä erilaisia viinejä.

3. Kaunissaari tarjoaa monipuolisen elämyksen vierailijalleen! Sen lisäksi että saaresta löytyy palveluita, kuten kauppa, ravintola ja kahvila, se valloittaa myös upealla luonnollaan, kulttuurillaan ja retkikohteillaan.