Kaupallinen yhteistyö | Kotkan Energia

Kotkalaisen Tähtisen perheen arki helpottui, kun he vaihtoivat öljylämmityksen uusiutuvaan kaukolämpöön: "Toivo on meille paras ratkaisu, tulevaisuudessakin"

Kotkan Energian uusiutuva kaukolämpötuote Toivo takaa huolettoman ja toimitusvarman lämmön kotkalaiselle nelihenkiselle perheelle. Tähtiset vaihtoivat öljylämmityksen uusiutuvaan kaukolämpöön ja hyödynsivät valtion myöntämän avustuksen.

Tähtisen perhe voi huoletta odotella talven tuloa, talo lämpiää uusiutuvasti tuotetulla Toivo-kaukolämmöllä. Perheen vanhemmilla, Otolla ja Päivillä, riittää touhua viisivuotiaan Eevin ja puolitoistavuotiaan Leon kanssa.
Tähtisen perhe voi huoletta odotella talven tuloa, talo lämpiää uusiutuvasti tuotetulla Toivo-kaukolämmöllä. Perheen vanhemmilla, Otolla ja Päivillä, riittää touhua viisivuotiaan Eevin ja puolitoistavuotiaan Leon kanssa.

– Toivo-kaukolämpötuote on meille toimivin ratkaisu. Talomme sijaitsee kaukolämpöverkon varrella, ja ympäristöystävällisyys on tätä päivää ja tulevaisuutta, Otto Tähtinen tiivistää.

Pannuhuoneessa on tilavaa eikä vastaan tule pistävää öljyn ominaishajua. Öljykattilan korvannut kaukolämpölaitteisto vie vain vähän seinätilaa, eikä erillistä lämminvesivaraajaa enää tarvitse. Lämmönvaihdin ohjaa kaukolämpöverkosta tulevan veden lämmittämään talon omaa vesikiertoista lämmitystä. Lämmönjakelun säätö on helppoa, koska se on automatisoitu. Esimerkiksi kesällä lämmityksen voi ohjata ainoastaan pesutiloihin, ja muualta pattereista lämmitys sulkeutuu automaattisesti. Vanha lämmitysjärjestelmä oli haastavampi.

– Ei ole mukava saada puhelua, että lämmintä vettä ei tule, kun itse olet viikon työkomennuksella. Yritä siinä sitten puhelimella neuvoa, mitä öljykattilalle on tehtävissä, Otto kertoo.

Vuonna 1957 valmistunut puutalo on ollut Tähtisen perheen koti viisi vuotta. Kauttaaltaan peruskorjatussa talossa lämmitysjärjestelmä odotti vielä päivitystä nykyaikaan. Reilun sadan neliön hybridilämmitys toi haasteita kasvavalle perheelle. Öljy lämmitti veden, ilmalämpöpumppu käytännössä ilmaa, ja mukavuutta keskikerrokseen lisäsi takan lämpö. Kustannuksia lämmitykseen tuli öljyn ohella näin ollen myös sähköstä.

– Olimme suunnitelleet lämmitysjärjestelmän vaihtoa keväälle 2021. Syyskuussa alkanut hakumahdollisuus valtion myöntämälle tuelle ympäristöystävällisempään lämmitysmuotoon vaihdettaessa aikaisti suunnitelmiamme. 4 000 euron kertakorvaus on mukava porkkana, vaikka maksetaankin jälkikäteen.

Paras vaihtoehto on myös helppokäyttöisin

Talon sijainti ja koko sekä lämmitysmuodon ympäristöystävällisyys ja helppokäyttöisyys ratkaisivat valinnan. Pariskunta katsoi keittiönpöydän äärellä yhdessä Oton tutkimat vaihtoehdot ja uusiutuva kaukolämpötuote Toivo tuntui heti oikealta ratkaisulta. Päätös tukee perheen ympäristöhuomioivaa arkea, jossa kierrätetään ja lyhyet matkat hoidetaan mahdollisuuksien mukaan polkupyörällä, lasten kasvaessa vielä enemmän.

– Kaukolämpö on varmatoiminen ja helppo asentaa. Kotimme lämmityskustannukset eivät ainakaan kasva, päinvastoin. Uusiutuvalla energialla tuotettu vaihtoehto maksaa arvion mukaan vuodessa vain vähän enemmän kuin tavallinen kaukolämpö, Otto perustelee.

– Hankintakustannukset ovat myös huomattavasti edullisemmat kuin esimerkiksi maalämmöllä, Päivi huomauttaa.

– Lämmitysmuodon vaihto oli helppoa, sillä ostimme Kotkan Energialta avaimet käteen -palvelun. Itselleni jäi vain öljykattilan uloskanto kavereiden kanssa, tosin senkin palvelun saa Kotkan Energialta, Otto Tähtinen kertoo.
– Lämmitysmuodon vaihto oli helppoa, sillä ostimme Kotkan Energialta avaimet käteen -palvelun. Itselleni jäi vain öljykattilan uloskanto kavereiden kanssa, tosin senkin palvelun saa Kotkan Energialta, Otto Tähtinen kertoo.

Uusi järjestelmä paikoilleen muutamassa päivässä

Käytännössä lämmitysjärjestelmän vaihto on muutaman päivän projekti, eikä lämmönjakeluun tule isoa katkosta. Tähtisillä kaukolämpölaitteet sijaitsevat kellarin pannuhuoneessa, sopivasti tien puolella. Liittymäjohtoa varten kaivettiin puolen metrin syvyinen kaivanto tien alla kulkevasta putkesta taloon.

Nyt aikaa jää leikeille viisivuotiaan Eevin ja puolitoistavuotiaan Leon kanssa, kun peruslämmöstä ei tarvitse enää huolehtia. Lämpöä arvostavat erityisesti perheen kissat Aino ja Viljo. Isäkin voi olla huoletta työreissuilla, sillä jos lämmintä vettä ei tule tai talo viilenee, riittää kun soittaa Kotkan Energian vikanumeroon, jossa päivystetään 24/7.

Toivo (3).jpg

Kuka on Toivo?

- Syntynyt kesäkuussa 2020 Kotkassa, Kotkan Energian kaukolämpötuoteperheeseen.

- Ystävällinen ympäristölle: 100 %:sti uusiutuva, koostuen 84 % puusta ja 16 % biopohjaisesta jätteestä.

- Perusmaksu on sama kuin veljellään Maltilla, energiamaksu 64 €/MWh (sis. alv 24%).

- Toivon ylläpito maksaa vain noin kymmenen euroa enemmän vuodessa kuin esimerkiksi Maltti. Erotus lahjoitetaan Kotkan kaupungin puistotoimen puidenistutusprojektiin.

- Toivo muuttaa mielellään myös sinun kaukolämpökotiisi! Soita numeroon 020 155 0020 (arkisin klo 9–15) ja kysy lisää tai tutustu: www.kotkanenergia.fi/toivo 

Toivo on syntynyt

Kotkan Energia