Kaupallinen yhteistyö | Savonlinnan Oopperajuhlat

Mikä vetää vuodesta toiseen Savonlinnan Oopperajuhlille? Kolme oopperavierasta vastaa: Olavinlinnan ja oopperoiden mahtava tunnelma

Oopperaa ei ole Anni Karvisen, Helena Vaahtoluodon ja Aurora Heickellin mielestä hankala seurata, jos siihen tutustuu etukäteen vaikka netissä tai menee Oopperajuhlien teosesittelyyn. Niiden jälkeen voi antautua oopperalle ja nauttia esityksistä.

Helena Vaahtoluodon tämän kesän Oopperajuhlissa on aivan omanlaistansa hohtoa, sillä tytär Maiju Vaahtoluoto esiintyy solistiroolissa Madama Butterflyssä.
Helena Vaahtoluodon tämän kesän Oopperajuhlissa on aivan omanlaistansa hohtoa, sillä tytär Maiju Vaahtoluoto esiintyy solistiroolissa Madama Butterflyssä.

Ensin talkootyövuorolainen, sitten oopperaklubilainen

Joskus oopperaan päätyy jalkapallokenttien ja jääkiekkokaukaloiden kautta.

Helena Vaahtoluodon poika pelasi 2000-luvun alussa jääkiekkoa ja jalkapalloa, ja pojan seurojen kautta hän päätyi Olavinlinnaan ja Oopperajuhlille tekemään talkootyötä paikannäyttäjänä ja järjestyksenvalvojana.

— Samoihin aikoihin, eli 2003 ostin ensimmäisen oopperalippuni. Aloitin Tristanilla ja Isoldella, joka ei pelkistyneisyydellään ja pituudellaan välttämättä ollut paras mahdollinen ensikertalaisen oopperaksi. Mutta jokin Olavinlinnan ja musiikin tunnelmassa jätti kytevän kiinnostuksen.

Oopperakipinä roihahti kunnolla, kun Vaahtoluodon tytär Maiju Vaahtoluoto meni ensin Oopperajuhlille avustajaksi 2008 ja lauloi vuodesta 2009 kuusi vuotta oopperakuorossa. Äiti itse oli edelleen talkootyöläisenä linnassa, mutta liittyi myös Ooperaklubiin ja löysi itsensä linnasta muulloinkin kuin vain talkootyövuoroilla.

— Oopperakuoro on minusta aina ollut mahtava ja parhaimpia osia oopperajuhlia.

Tänä kesänä Helena Vaahtoluodolla on muutakin seurattavaa kuin kuoro. Maiju Vaahtoluoto esiintyy ensimmäisessä solistiroolissaan Olavinlinnassa Madama Butterflyssa luutnantti Pinkertonin amerikkalaisena vaimona.

Mutta jokin Olavinlinnan ja musiikin tunnelmassa jätti kytevän kiinnostuksen. — Helena Vaahtoluoto

— Tytär on taitelijasielu ja opiskelu Savonlinnan taidelukion oopperalinjalla varmisti uravalinnan. Hän valmistui laulutaiteen maisteriksi Sibelius-Akatemiasta viime vuonna.

Helena Vaahtoluodon suosikkioopperoita ovat klassikkoteoksia kuten Carmen, Turandot ja Tosca. Niihin ja muihinkin oopperoihin pääsee hänen mukaansa paremmin sisälle, jos hieman tutustuu teokseen etukäteen.

— Oopperajuhlien teosesittelyt Riihisaaren maakuntamuseossa ovat todella ammattimaisia, ja niitä suosittelen lämpimästi kaikille oopperaan meneville.

Paikan päälle Olavinlinnaan tarvitsee Vaahtoluodon mukaan ainoastaan avoimen mielen ja sääolosuhteisiin sopivat vaatteet, joissa katsojalla itsellään on hyvä olla.

— Ooppera Olavinlinnassa on kokonaisuus joka lumoaa. Iso orkesteri, iso kuoro, loistavat solistit ja esillepano vievät varmasti mennessään.Heinäkuussa 1988 Savonlinnan oopperajuhlilla oli kaksi sukupolvea Heickellin perheestä, viime vuosina niitä on ollut kolme, koska myös Aurora Heickellin (kolmas vasemmalta) tyttäret Aura ja Helga ovat olleet mukana. Ingrid (vas.), Asta, Aurora, Oso ja Arthur Heickell sekä Petri
Rahola ja Kirsti Ollisbacka Koistisen talon edessä Linnankatu 27:ssä. Kuvan otti Auroran poikaystävä, oopperakuorolainen Jukka Rissanen. 
Heinäkuussa 1988 Savonlinnan oopperajuhlilla oli kaksi sukupolvea Heickellin perheestä, viime vuosina niitä on ollut kolme, koska myös Aurora Heickellin (kolmas vasemmalta) tyttäret Aura ja Helga ovat olleet mukana. Ingrid (vas.), Asta, Aurora, Oso ja Arthur Heickell sekä Petri Rahola ja Kirsti Ollisbacka Koistisen talon edessä Linnankatu 27:ssä. Kuvan otti Auroran poikaystävä, oopperakuorolainen Jukka Rissanen. 

Oopperajuhlia kolmessa polvessa

Aurora Heickellille ei ole olemassa kesää ilman Savonlinnan oopperajuhlia. Ei ole ollut sitten kesän 1971.

— Olin käynyt aikaisemmin Kansallisoopperassa, mutta Aarre Merikannon Juha oli ensimmäinen oopperani Olavinlinnassa.

— Muistan oikein hyvin, kun linnan seinälle oli heijastettu iso kuva lapsen kasvoista, jonka päällä oli vielä aaltoja. Minua pelotti aivan hirveästi, mutta äiti rauhoitti, että kuvan lapsi on matkailupäällikkö Mutkan Pepen tytär, ja tajusin, että ahaa, tämä onkin vain teatteria, Heickell kertoo.

Muistaa hän Juhasta muutakin: Matti Lehtinen lauloi nimiroolin, tanssikohtaukset olivat hienoja ja esiintyjien kansallispuvut upean värisiä.

Heickellin perhe matkusti 1970- ja 80-luvulla aina kesäksi Savonlinnaan. Helsingin rautatieasemalla junaan pakattiin kimpsut ja kampsut sekä kuvataiteilijaisän maalaustelineet, ja perillä Savonlinnassa ne kannettiin vuokrattuun asuntoon.

Tänä kesänä meillä on varattu liput Patarouvaan ja Faustiin. — Aurora Heickell

Perheen isä maalasi muotokuvia savonlinnalaisista, ja lapset olivat joka kesä musiikkileirillä: Aurora soitti huilua, Arthur-veli viulua ja Ingrid-sisko klarinettia. Samoja instrumentteja he soittivat talvella Helsingissä musiikkiopistossa.
Heickell muistelee kaihoisana musiikkileiriläisten saamaa kulkulupaa oopperajuhlien esitysten harjoituksiin.

— Oli hienoa päästä tutustumaan oopperamaailmaan ihan paikan päällä. Esimerkiksi vuonna 1975 pääsin seuraamaan Aulis Sallisen Ratsumiestä harjoituksista lähtien, ja luulen, että juuri sen vuoksi siitä on tullut lempioopperani.Ingrid (vas.), Oso, Arthur, Aurora ja Asta Heickell viettivät 1970- ja 80-luvuilla kesät Savonlinnassa. Joka kesä ohjelmaan kuuluivat myös oopperat Olavinlinnassa.
Ingrid (vas.), Oso, Arthur, Aurora ja Asta Heickell viettivät 1970- ja 80-luvuilla kesät Savonlinnassa. Joka kesä ohjelmaan kuuluivat myös oopperat Olavinlinnassa.


Kohtalokas tapaaminen kauppatorilla

Heickellin perheellä on monta sidosta Savonlinnan oopperajuhliin. Yksi vankimmista on ollut perheen äidin, Asta Heickellin jäsenyys juhlien kannatusyhdistyksessä aina vuodesta 1967 asti.

— Äitini jäsennumero on sata, ja perin sen, kun hän päätti jättäytyä pois eri yhdistysten toiminnasta.

Aurora Heickellin oma elämä muuttui ratkaisevasti vuoden 1988 Oopperajuhlien aikaan Savonlinnan kauppatorilla.

— Olin aamulla menossa torille ostamaan muikkuja ja kohtasin Kauko Pesosen kahvikojussa Oopperajuhlien kuorossa 10 vuotta laulaneen Jukka Rissasen. Hänestä tuli aviomieheni ja kahden tyttäreni isä.

Lääketieteellisessä opiskeleva Heickell päätyi itse seuraavana kesänä töihin Savonlinnan keskussairaalaan ja myös Oopperajuhlien ensiapujoukkoihin.

— Aika harvoin joutui tositoimiin: pari kertaa autoin katsomossa kuumuudesta pyörtyneitä.

Omalta äidiltä peritty rakkaus oopperaan on siirtynyt myös omille tyttärille.

— Tänä kesänä meillä on varattu liput Patarouvaan ja Faustiin. Mukaan lähtee niin 89-vuotias äitini kuin parikymppinen tyttäreni Aura. Toinen tyttäreni Helga lauloi 2010 Carmenin lapsikuorossa. Kaikki meillä tuntuvat olevan oopperarokotetettuja.

Kuvataiteilijan lapsena Aurora Heickellia viehättää oopperassa musiikin lisäksi sen visuaalisuus.

— Kun kaunis musiikki yhdistyy hienoihin lavasteisiin ja pukuihin ja esitys on hyvin ohjattu, ei siitä voi olla hurmaantumatta. Ja Olavinlinna! Siellä on aivan omanlaisensa, hieno tunnelma, joka välittyy lavalta aina katsomoon asti. Sen pystyy kokemaan vain paikan päällä.

Anni Karvinen oli 10-vuotias, kun hän meni ensimmäisen kerran Oopperajuhlille katsomaan oopperaa, joka oli Taikahuilu. Se oli rakkautta ensisilmäyksellä.
Anni Karvinen oli 10-vuotias, kun hän meni ensimmäisen kerran Oopperajuhlille katsomaan oopperaa, joka oli Taikahuilu. Se oli rakkautta ensisilmäyksellä.

Siistiä musiikkia ilman mikkejä

17-vuotias Anni Karvinen on ehtinyt nähdä Olavinlinnassa oopperaa sekä edestä että takaa.

— Elämäni ensimmäisen oopperan näin, kun olin noin 10-vuotias ja menimme perheeni kanssa katsomaan Taikahuilua Oopperajuhlille. Olin ihan rakastunut siihen esitykseen. Se oli itse asiassa hyvä valinta ensimmäiseksi teokseksi, koska se on nopeatempoinen ja lavalla riittää sekä tapahtumia että hahmoja.

Taikahuilun jälkeen vuorossa olivat parin vuoden päästä Norppaooppera, Carmen ja Boris Godunov, mutta niitä Anni katselikin lapsikuorolaisena sekä lavalla että sen takana kulisseissa.

— Kokemuksia katsojana ja kuorolaisena ei oikeastaan voi verrata, niin erilaisia ne ovat, mutta kummassakin on kyllä oma viehätyksensä. Kun olet mukana tekemässä oopperaa, ei näe teosta kokonaisuutena, mutta pääsee näkemään kaiken sen tekemisen ja kiireen ja tietää, miten lavalla nähtävät asiat syntyvät.

On siistiä, että oopperassa on aina kokonainen orkesteri eikä mitään mikitetä, — Anni Karvinen

Tulevana kesänä Annin aikomuksena on päästä näkemään ainakin Madama Butterfly. Koska hän opiskelee Savonlinnan taidelukiossa musiikkilinjan ooppera/musiikkiteatterikoulutuksessa, hän pääsee katsomaan esimerkiksi oopperoiden pukuharjoituksia.

Anni tietää, että monen mielestä oopperan seuraaminen voi tuntua hankalalta, mutta hänellä on siihen kaksi  yksinkertaista ja hyvin tepsivää lääkettä.

— Menee ilman ennakkoluuloja ja etukäteen hieman tutustuu vaikka netissä oopperan juoneen ja henkilöihin. Jos keskittyy ainoastaan valotaululla kulkevaan tekstitykseen ymmärtääkseen, mitä nyt tapahtuu, paljon hienoa jää näkemättä.

Ooppera taidemuotona on hänen mielestään siistiä, koska lavalla on paljon hienoja pukuja, lavasteita, ihmisiä ja näytelmä, joka lauletaan tässä ja nyt.

— On siistiä, että oopperassa on aina kokonainen orkesteri eikä mitään mikitetä, vaan äänet tulevat suoraan solisteista, kuorosta ja soittimista. Savonlinnassa on vielä yksi ehdoton etu puolellaan: Olavinlinnan puitteet ovat aivan mahtavat ja ne sopivat hyvin historiallisiin aiheisiin. Katsojan ei tarvitse kuin antautua musiikin vietäväksi.

Savonlinnan Oopperajuhlat 2018

Ooppera-ohjelmistossa suuria romanttisia klassikoita

Pjotr Tšaikovski: Patarouva 6.7.,10.7., 13.7., 19.7. ja 27.7. klo 19.

Charles Gounod: Faust 7.7., 11.7., 16.7., 20.7. ja 25.7. klo 19

Giacomo Puccini: Madama Butterfly 9.7., 12.7., 17.7., 21.7. ja 26.7. klo 19

Giuseppe Verdi: Otello 14.7., 18.7., 23.7. ja 28.7. klo 19

Festival Puccinin oopperat

Giacomo Puccini: Turandot 30.7., 1.8. ja 3.8. klo 19

Giacomo Puccini: Tosca 31.7., 2.8. ja 4.8. klo 19

Muu ohjelmisto

Apocalyptica Plays Metallica by Four Cellos su 15.7. klo 19 Olavinlinnassa

Timo Mustakallio -laulukilpailun voittajien konsertti Savonlinnasalissa la 21.7.

Children of Bodom & Lost Society su 22.7. klo 19 Olavinlinnassa

Vahtikoira Veikko ja Tuija Rantalainen su 22.7. Riihisaaren Saimaan luonto- ja kulttuurikeskuksessa klo 13 ja 15

tuulia konsertti su 22.7. klo 14 Savonlinnasalissa.

1.jpg

Savonlinnan Oopperajuhlat