Pääkirjoitus: Puolustusministeriltä huonoa harkintaa

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) ehdottaa, että puolustushallinto etsisi säästöjä jäädyttämällä naisten vapaaehtoisen asepalveluksen joksikin aikaa.

Lännen Medialle antamassaan haastattelussa Niinistö kertoo, että jos naisia ei otettaisi yhtenä vuonna lainkaan palvelukseen, toisi se neljän miljoonan euron säästöt.

Niinistön ehdotus on huonosti harkittu ja vielä huonommin perusteltu. Hän totesi naisten tekevän loistavaa työtä puolustusvoimissa, mutta ”säästöjä on kerättävä”. Ministerin mielestä tällä kertaa ei voida leikata kertausharjoituksista, ei maasto- tai alusvuorokausista eikä lentotunneista.

Vuodesta 1995 lähtien Suomessa on koulutettu reserviin reilusti yli 8 000 naista. Tänä vuonna vapaaehtoiseen asepalvelukseen haki ennätysmäärä naisia: 1 516. Hakemuksia tuli lähes 400 enemmän kuin viime vuonna.

Säästöjen hakeminen pelkän sukupuolen perusteella on lähtökohtaisesti onneton idea.

Asepalvelukseen hakeutuvat naiset ovat lähes poikkeuksetta erittäin motivoituneita ja hyväkuntoisia jo armeijaan tullessaan. On vaikea löytää pitäviä perusteluja, miksi armeijaan ja sotilasurallekin haluavia ei hyväksyttäisi asepalvelukseen.

Niinistön ulostulon voi tietysti lukea myös hätähuudoksi. Hän haluaa herätellä kaikki muutkin siihen, että puolustushallinnolta vaadittavat säästöt kirpaisevat kipeästi toiminnan perustuksia. Ministerille on annettava pisteet siitä, että säästötavoitteet konkretisoidaan ehdotuksilla.

Jos naisten tie armeijaan suljetaan määräajaksi, on se ikävä signaali koko yhteiskunnalle. Tulee kuva, että naiset ovat maanpuolustuksessa motivaatiosta huolimatta vain korkeintaan reservin reserviä.