Pääkirjoitus: Oikeustajuun käyviä ratkaisuja

Hallitus teki viime viikolla kaksikin päätöstä, jotka molemmat vastaavat yleistä mielipidettä ja oikeustajua.

Ensinnäkin hallitus aikoo irtisanoa Portugalin kanssa tehdyn verosopimuksen, joka on merkinnyt siellä asuville eläkeläismiljonääreille verovapautta. Suomen mitta täyttyi, koska Portugalin hallitus ei osoittanut asiassa neuvotteluhalukkuutta eikä vienyt valmista sopimusta parlamentin hyväksyttäväksi.

Kansalaiset ovat kokeneet 400 000—700 000 euroa eläketuloa saavien vuorineuvosten verovapauden erittäin epäoikeudenmukaiseksi. Joku voi syyttää kansaa kateellisuudesta, mutta täytyy muistaa, että alun perin eläkkeet on mitoitettu sen mukaan, että niistä maksetaan myös vero.

Portugali ja muutkin maat ovat houkutelleet hyvinvoivia kansalaisia verovapauksilla. Tällaiset tarjoukset ovat sellaista epätervettä verokilpailua, josta EU-maiden kesken pitää päästä eroon.

Toinen hyväksyvää nyökyttelyä saanut päätös on aikomus palauttaa sakon muuntorangaistus taas mahdolliseksi. Se tarkoittaa käytännössä, että toistuva sakkojen maksamatta jättäminen voidaan muuttaa vankeudeksi. Muutos aiheuttaa valtiolle arvioiden mukaan 10,8 miljoonan euron kulut vuodessa, mutta se hinta kannattaa maksaa. Yleiseen oikeustajuun ei ole mahtunut, että rikoksia voi tehdä ja sakot jättää maksamatta ilman erityisiä seuraamuksia. Käytäntö on vähentänyt lainkuuliaisuutta ja uskoa oikeusjärjestelmään.

Erityisen kiitollisia muutoksesta ovat kauppiaat ja huoltoasemayrittäjät, joille myymälävarkaat ovat jatkuva riesa. Kaupan liitto on laskenut, että varkaushävikin kulut ovat kaupalle noin 550 miljoona euroa vuodessa.