Pääkirjoitus: Leuto talvi on tosiasia, joka vaikuttaa monin tavoin

Eteläisessä Suomessa ei kunnollisesta talvesta lumineen ja kirpeine pakkasineen ole päästy nauttimaan meneillään olevina perinteisinä talvikuukausina lainkaan.

Tilanne on hämmentänyt talviurheilun harrastajien ja urheilukauppiaiden lisäksi muun muassa tutkijoita, jotka ovat jopa pohtineet, pitäisikö talven määritelmä muuttaa. Ilmatieteenlaitoksen mukaan terminen talvi alkaa, kun lämpötila laskee pysyvästi pakkasen puolelle. Näinhän ei ainakaan vielä ole Etelä-Suomessa käynyt tänä niin sanottuna talvena.

Kohta alkava koululaisten hiihtolomakausi merkitsee monelle hiihtämään tai laskettelemaan haluavalle hakeutumista Etelä-Suomen lähes keväisistä maisemista kohti pohjoisen lumialueita. Pohjoisessa kun lunta on tällä hetkellä jopa poikkeuksellisen paljon. Eteläisessä Kymenlaaksossa esimerkiksi Uuperinrinteiden sesonki on jäämässä kovin lyhyeksi ja jopa olemattomaksi, mikäli kelit eivät muutu.

Lumettomasta talvesta kärsivät taloudellisesti myös urheiluvälinekauppiaat. Alkuviikosta suuri urheiluvälineketju ilmoitti joutuvansa myymään talvikauden varastoaan jopa tappiolla. Tappiolla tai ei, tilanne ei alalla ole kehuttava.

Vaikka lumettomuutta ja pakkasten puuttumista päivitelläänkin, on asialla myös toinen puoli. Lämmityskuluissa saadaan säästöä eikä kuntien ennestään heikkoa taloudellista tilaa rasita kohtuuttomasti teiden auraus ja lumien kuljettaminen.

Luonto tietysti reagoi leutoon keliin ja lumettomuuteen omalla tavallaan. Osa kasveista on tulkinnut kevään koittaneen ja aloittanut kukinnan.

Asiantuntijoiden mukaan lisää leutoja talvia on luvassa eteläiseen Suomeen tulevinakin vuosina. Tähän vaikuttaa muun muassa ilmastonmuutos, josta käytävää keskustelua erikoiset talvet eivät ainakaan vähennä.