Pääkirjoitus: Ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta on tulossa vaikea vääntö, sillä ammattiliitoilla näyttää olevan vain hävittävää

Kokoomus nosti toissa viikolla ansiosidonnaisen työttömyysturvan otsikoihin, kun puolue ilmoitti kannattavansa turvan laajentamista kaikille.

Tällä hetkellä ansiosidonnaiseen ovat oikeutettuja vain työttömyyskassoihin kuuluvat. Nykyinen järjestelmä koetaan epäoikeudenmukaiseksi varsin laajasti, sillä myös kassojen ulkopuoliset työntekijät maksavat työttömyysvakuutusmaksuja.

Kokoomuksen jalanjäljissä Elinkeinoelämän keskusliitto EK ilmoitti eilen maanantaina uudistaneensa kantaansa ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan. EK:n päivitetyn kannan mukaan turva ei saa olla sidottu työttömyyskassan jäsenyyteen.

Ammattiliitoista STTK ehti ensimmäisenä tyrmätä EK:n takinkäännöksen.

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola ryöpytti uudistuksen kannattajien näkemystä oikeudenmukaisuudesta. Palolan mielestä järjestelmän uudistus ei olisi oikeudenmukaista vaan halua potkia työntekijöitä nilkkoihin tuulisilla työmarkkinoilla.

Työttömyysturvaa pohdittaneen tavalla tai toisella uudelleen joka tapauksessa, sillä asiaan on varauduttu nykyisessä hallitusohjelmassa. Nykyinen hallitus on ohjelmassaan luvannut tehdä jatkoselvityksen siirtymisestä yleiseen ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan kaikille.

Uudistuksen hintalapuksi on arvioitu 200–300 miljoonaa euroa. Työntekijäpuolen pelkona on, että työttömyysturvaan pantu raha ei lisäänny, vaan turvasta leikataan uudistukseen kuluva summa. Toisin sanoen työttömyysturvan laajentaminen rahoitettaisiin ansioturvaa heikentämällä.

Ammattiliitot pelkäävät lisäksi jäsenkatoa. Vaikka työttömyyskassaan voi kuulua nykyäänkin ilman ammattiliiton jäsenyyttä, on työttömyyskassa ollut monelle hyvä houkutin ammattiliittoon liittymiselle.

Kärjistetysti voi sanoa, että työntekijäpuolella on vain hävittävää, työnantajapuolella taas vain voitettavaa.

Neuvotteluista ei tule helppoa iltapuhdetta.

janne.ronkko@kaakonviestinta.fi

Uusimmat uutiset