Aalto joutuu tasapainoilemaan

Vihreiden kannatuksen nousu kakkoseksi kokoomuksen jälkeen on lisännyt kiinnostusta puolueen aikomuksia kohtaan. Tuore puheenjohtaja Touko Aalto on saanut jo kertoa näkemyksiään mieluisista hallitusvaihtoehdoista. Aallon mukaan vihreät kelpuuttavat kaikki muut puolueet hallituskumppaneikseen, mutta ei perussuomalaisia. Aalto sanoo, että ilmeisimpien syiden eli ihmisoikeus- ja maahanmuuttokysymysten ohella puolueet eroavat liiaksi talouspoliittisissa näkemyksissään. Perussuomalaisten politiikka on Aallon mukaan liian oikeistolaista.

Poliittisella kartalla vihreät on perinteisesti sijoitettu lähelle vasemmistoa. Myös iso osa vihreitten äänestäjistä ajattelee näin. Aallon vain muutaman kuukauden kestäneen kauden aikana vihreiden kuvaan on tullut uusia sävyjä. Ympäristöpuolueesta suureksi yleispuolueeksi tähtäävät vihreät ovat pehmentäneet kantojaan suhtautumisessaan ydinvoimaan ja esimerkiksi viranomaisten oikeuksien lisäämiseen. Kantojen pyöristäminen lisää yhteistyömahdollisuuksia hallitusta muodostettaessa.

Sosiaalipolitiikassa vihreät muistuttavat edelleen vasemmistoa, mutta talouspolitiikassa, kuten verotuskysymyksissä, se on lähempänä oikeistoa.

Touko Aallon kerrotaan tulevan hyvin juttuun kokoomusjohtajien kanssa. Vihreitten viimeaikaista menestystä pohtineen erikoistutkija Erkka Railon mukaan (Talouselämä 31/17) oikeistoyhteistyöhön sisältyy vihreitten kannalta riski. Vihervasemmistolainen julkikuva yhdistettynä oikeistolaiseen talouspolitiikkaan voi hämmentää äänestäjiä ja johtaa kannatuksen hupenemiseen. Puheenjohtaja Aallolla on vaikea tehtävä pitää kaikki kannattajat mukana.

Markku Kumpunen markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.