Turvapaikanhakijat työllistyvät heikosti

Turvapaikanhakijat saavat Suomessa huonosti töitä. Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen, Vattin tuore julkaisu osoittaa selvästi, että maahanmuuttajista Suomessa työllistyvät kohtuullisesti vain OECD-maista tulevat. Sen sijaan Irakista, Somaliasta, Afganistanista ja Turkista tulleiden työttömyysaste on kymmenen Suomessa asutun vuoden jälkeenkin dramaattisesti korkeampi kuin kantaväestöllä.

Vattin tutkimuksen tehnyt ja Helsingin Sanomien haastattelema taloustieteilijä Matti Sarvimäki pitää maahanmuuttajien heikkoa työllisyyttä kansantalouden kannalta merkittävänä ongelmana. Työttömyyden takia maahanmuuttajista ei tule veronmaksajia. Sen sijaan he saavat verovaroin maksettavia tukia.

Vattin tutkimus antaa hyvää faktapohjaa maahanmuuttokeskustelulle, kun puhutaan rahasta. Kolikon toisella puolella on tietenkin ihmisten avuntarve. Maahanmuuton ongelmista pitää pystyä puhumaan kiihkottomasti. Samaa tasapainoisuutta tarvitaan keskusteluun maahanmuuton hyödyistä. Tuore tutkimus kertoo, että suomalaiset eivät uskalla puhua aiheesta, koska pelkäävät leimautuvansa suvakeiksi tai rasisteiksi. Surullista.

Suomen on hyvä säilyä sivistysmaana, joka pitää huolta heikko-osaisista kansalaisistaan ja myös kauempaa tulevista todellisista avun tarvitsijoista. Yhtä lailla yksi Suomen valtti on turvallisuus, jota pitää vaalia.

Työ juurruttaa vieraista kulttuureista tulevia erinomaisella tavalla uuteen maahan. Työ- ja elinkeinoministeriön erityisasiantuntija Villiina Kazi haluaisi maahanmuuttajat ammatilliseen koulutukseen, koska se edistäisi työllistymistä. Samalla oppisi suomen kieltä ja verkottuisi. Kerrassaan hyviä asioita.

Pekka Lakka pekka.lakka@kaakonviestinta.fi

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.