Pääkirjoitus: Parasta sään mukaan

Säätila on taattu puheenaihe. Vuodenaikojen vaihtuminen yllättää aina, ollaan joko normaalista säätilasta edellä tai auttamattomasti jäljessä. Suomalaiset ovat tässä suhteessa edelleen metsäläisiä, vuoropuhelu luonnon kanssa ylittää helposti muut meneillään olevat asiat.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan valon ja lämpötilan vaihteluilla on selkeä vaikutus siihen miten ihminen määrittelee hyvinvointinsa. Toiset kokevat sään vaikutukset voimakkaammin kuin toiset. Mielialan ja sään yhteyden selvityksissä on paljastunut, että vain inspiroiva seura peittoaa säätilan vaikutukset.

Merenranta-alueella sään vaikutukset tuntuvat arjessa. Keväällä sulava meri vaatii lämpötilalta nousua ennen kuin se riittää maatöihin. Toisaalta kesän jälkeen meri on hyvä akku syksyn satokaudelle.

Kesäyrittäjien kohdalla säätila ohjaa liiketoiminnan onnistumista. Kalsea vappu ei siksi avannut vielä kaikkien Etelä-Kymenlaakson palveluiden ovia, toisaalta taas meneillään oleva helleaalto ei antanut ennakkovaroitusta tulostaan. Siksi monen yrittäjän kesäpalveluiden valmius on vielä työn alla.

Kesä ruuhkauttaa tapahtumien ja toimintojen järjestämistä. Yksin hyvään säähän nojautuva tapahtuma on herkkä epäonnistumisille. Suuri satsaus yhden kortin varaan voi tuoda tappion, mikä syö pohjaa monelta tulevalta tapahtumalta.

Sään vaihtelevuuden huomiointi ja nopean toimintasuunnan muutoksen mahdollisuus on turvallisin vaihtoehto. Esimerkiksi niin sanonut terassikelit voivat olla yhtälailla tarjoilua helteeseen kuin palvelua pilkkihaalareissa. Säätilan tuottamat elämykset ovat samat – asiakkaan pukeutuminen on tärkein perusasia. Nyt on syytä ottaa sään tarjoamat hyödyt irti.