Pääkirjoitus: Kiina juhlii muutoksessa

Kiinan kansantasavallan perustamisesta tulee tänään 70 vuotta. Idän keskusvaltion tuhatvuotisessa historiassa 70 vuotta on vain silmänräpäys, mutta siinäkin ajassa on ehtinyt tapahtua paljon.

Mao Zedongin johtamasta köyhästä kommunistisesta kehitysmaasta on vuosikymmenten aikana sukeutunut nykyaikainen teollisuusvaltio ja suurvalta, joka haluaa myös ottaa paikkansa maailmanpolitiikassa.

Kiinan kommunistisen puolueen politiikka on ollut sekoitus sosialismia ja kovaa kapitalismia. Kummastakin on otettu kaikki irti muista piittaamatta. Tuloksiakin on tullut. Ollaan Kiinan politiikasta mitä mieltä tahansa, niin se on ainakin taloudellisesta näkökulmasta toiminut. Maon kuoleman jälkeen Kiina on onnistunut nostamaan noin 500 miljoonaa ihmistä ylös köyhyydestä. On vaikea uskoa, että samaan olisi pystytty niin sanotun perinteisen kehitysyhteistyöpolitiikan avulla. Samaan aikaan se on pystynyt rajoittamaan väestönkasvuaan.

Viime vuosina kehitys on kuitenkin kääntynyt. Talouskasvu on edelleen nopeaa, jos ilmoitetut luvut pitävät paikkansa, mutta prosentit ovat pienentyneet parhaimmista vuosista. Kauppasota Yhdysvaltojen kanssa heikentää näkymiä entisestään.

Myös poliittinen tilanne on kiristynyt. Maan nykyinen presidentti Xi Jinping on keskittänyt valtaa itselleen ja poistanut rajoitukset virkakausien suhteen. Maon tapaan hän voi toimia Kiinan johtajana kuolemaansa saakka.

Samaan aikaan Kiina on lisännyt kansalaistensa valvontaa. Painostusta uiguurivähemmistöä kohtaan on tehostettu. Tuorein kipupiste on Hongkongissa, jossa Manner-Kiinan pelätään puuttuvan alueen itsehallintoon.