Pääkirjoitus: Mitä suosittelet kotikaupungistasi?

Matkailuorganisaatioiden valtakunnallinen yhteiskampanja ”100 syytä matkailla Suomessa” kannustaa suomalaisia matkustamaan kotimaassa sitten, kun se on turvallista. Ne sata syytä on listattu kampanjan nettisivuille, ja joukosta löytyy Etelä-Kymenlaaksoonkin kannustavia perusteluja.

Matkailumarkkinoinnissa turha vaatimattomuus ei kaunista, jos kohta katteetonta hehkutustakin on syytä välttää. Kotinurkkia kannattaa kuitenkin yrittää katsoa vieraan silmin.

Ikänsä rannalla ja saarissa liikkuneelle meri on arkinen. Sisämaasta tulevalle se on ihmeellinen elämys. Jos työmatka kulkee joka päivä puiston poikki ja iltalenkki Katariinanniemessä, saattaa turtua sille, kuinka henkeäsalpaavan hienoja paikkoja kotinurkilla on.

”No tääl on toi meri ja noi puistot.” -lausahdus tulee luontevasti kotkalaisen suusta kotikaupungin parhaita puolia kysyttäessä. Totta – on meri ja upeaakin upeammat puistot, mutta paljon muutakin. Se kävi ilmi, kun Kymen Sanomat pyysi neljää eri aloja edustavaa ihmistä luettelemaan muita tutustumisen arvoisia paikkoja kuin ne, jotka nähdään yleisimmin matkailuesitteissä. Heidän vinkkiensä avulla Kotkassa saa helposti vietetyksi viikon hyvin erilaisia paikkoja ihaillen.

Kun seuraavan kerran joku muualla asuva kyselee Kotkan tarjontaa, voisi yrittää seuraavankaltaisia vastauksia. Tiutinen on todella hieno paikka! Popinniemi ja Suulisniemi ovat ihan valtavan viehättäviä! Suosittelen ehdottomasti kiipeämään Pookin ja Äijänvuoren näkötorneihin. William Ruthin kadun ja Sudenkadun alueet ovat vertaansa vailla! No taidettahan kaupunki on täynnä, mutta erityisesti ajan hermolla on Kotka Art. Tai mitä kukin haluaakaan nostaa esiin.

Pyhtään, Haminan, Virolahden ja Miehikkälän ei niidenkään tarvitse esittäytyä ujostellen. Kussakin on kohteita ja luonnetta, jota kehtaa esitellä.

Riina Lehtoranta

riina.lehtoranta@kymensanomat.fi