Pääkirjoitus: Uusi varhaiskasvatuslaki edistää lasten tasavertaisuutta – Etelä-Kymenlaaksossa ei ole suurta vaikeutta elää lain kanssa

Varhaiskasvatuslain uudistuminen tuli voimaan elokuun alusta alkaen. Pääministerinä toimineen Antti Rinteen hallitusohjelma loi lakiuudistuksen pohjan eli sen, että kaikilla lapsilla on vanhempien työtilanteesta huolimatta oikeus ilman erillisselvityksiä varhaiskasvatukseen. Lakiuudistus suuntasi katseen myös ryhmäkokoihin.

Vaikka lain muutos tuli julki jo vuosia sitten, varsinkin kasvukeskukset ovat puhuneet lain haasteista vasta nyt voimaantulon aikaan. Varhaiskasvatuksen tilat ja ammattitaitoinen henkilökunta käyvät vähiin.

Etelä-Kymenlaaksossa ei kunnilla näitä haasteita varsinaisesti ole. Huolia nyt tehdystä lakimuutoksesta ei tullut siksi, että esimerkiksi Kotkassa poliittinen päätös piti linjan, ettei 2016 säädettyihin varhaiskasvatuksen tuolloin tehtyihin höllennyksiin tartuttu. Varhaiskasvatuspaikka on ollut siksi saatavissa, vaikka vanhempi on ollut työttömyyden vuoksi kotona.

Lapsen tasavertaisuuden huomiointi kunnallisessa varhaiskasvatuksessa onkin suomalaisen demokratian mukaista. Tavoite on elää maassa, missä ainakin periaatteessa kaikilla on samat mahdollisuudet kasvaa yhteiskunnan jäseneksi. Siksi jokaisen lapsen pitää saada osallistua varhaiskasvatukseen vanhempien työtilanteesta huolimatta.

Kasvatuksen laadukkuutta pitää myös yhteiskunnallisesti ylläpitää kannustamalla henkilökuntaa hankkimaan lisäkoulutusta. Vaikka henkilökunnan koulutus ei lapsen kannalta olisikaan paremman aikuisen kohtaamisen tae, on se kasvatustyötä tekevän itsensä kannalta uudistumisen ja henkisen virvoittumisen mahdollisuus.

Mannerheimin lastensuojeluliitolla on kymmenen portaan ohje lapsiystävällisyyden edistämiseksi kunnissa ja kaupungeissa. Siitä pitäisi rakentaa huoneentaulu jokaiselle lapsien kanssa toimivalle, infran rakentajille ja kunnallisille päättäjille. Lapsien hyvä pitää huomioida kaikessa, sillä he ovat tulevaisuus. Viisas satsaa kasvun alustaan.

issu.huovinen@kymensanomat.fi

Uusimmat uutiset