Pääkirjoitus: Paateron ero oli väistämätön

K

unta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paateron (sd.) eroaminen ministerin tehtävästä ei viime päivien tapahtumien valossa ollut yllätys. Paatero joutui varsinaiseen pyöritykseen Postin tapahtumien vuoksi, joten ministerin ero oli väistämätön.

Selvää on, että Paatero tuskin on ainoa, joka joutuu jättämään tehtävänsä. On vain ajan kysymys, kun Postin hallitus saa lähteä.

Pääministeri Antti Rinteen (sd.) perjantaisessa tiedotustilaisuudessa Postin hallitukseen kohdistama voimakas kritiikki ei jätä arvailuille sijaa, vaan ylimääräinen yhtiökokous tullee erottamaan Postin hallituksen lähiaikoina. Paateroa Postin hallituksen kohtalo kuitenkaan tuskin lohduttaa.

Paateron toiminnalle Postin asiassa ei voi antaa hyvää arvosanaa. Voidaan perustellusti ihmetellä, miten niinkin kokenut poliitikko kuin Paatero, ei osannut pitää Postin tilannetta hallinnassa. Pitää muistaa, että Paatero ei ollut ensimmäistä kertaa ministerinä. Aleksander Stubbin (kok.) hallituksessa hän toimi kehitysministerinä, jolle kuuluivat myös omistajanohjausasiat.

Pääministeri Rinteelle Paateron ero oli ainoa vaihtoehto, jolla Rinne sai edes hieman kiillotettua omaa kilpeään. Tahroja kilpeen tullee kuitenkin vielä ensi viikolla, kun opposition välikysymyksen käsittely Postin tilanteen hoitamisesta ja valtion omistajanohjauksesta käydään eduskunnassa.

Etelä-Kymenlaakson kannalta kotkalaisen Paateron eroaminen on valitettavaa. Alueen painoarvo ja vaikutusmahdollisuudet korkeimmalla poliittisella tasolla eittämättä heikkenevät huomattavasti.

On monia aluepoliittisia kysymyksiä, joihin ministeri voi vaikuttaa, vaikka ne eivät suoraan hänen vastuualueisiin ministerinä kuuluisikaan.

Antti-Jussi Larvio