Kuka puolustaisi KOKSia?

Suomeen jää 12 laajan ympärivuorokautisen päivystyksen sairaalaa. Kymenlaakson keskussairaala KOKS ei ole niiden joukossa, kuten on tiedetty jo kuukausia. Sen sijaan sitä, millainen sairaala KOKSista lopulta tulee, ei tiedetä vieläkään.

Kuka puolustaisi KOKSia? Kun Pohjanmaalla alueen toinen eli Vaasan keskussairaala oli jäämässä ja sitten jäi vaille haluttua statusta, maakunta piti kovalla äänellä sen puolta. Se sai korkean tason myötätuntoa vielä ratkaisunteon jälkeenkin, kun tasavallan presidentti Sauli Niinistö kiinnitti asiaan huomiota hyväksyessään päivystysuudistusta koskevan lain.

KOKS ei ole saanut kovin yksituumaista tukijoukkoa. Päinvastoin, kansanedustajia myöten alueen päättäjät ovat jopa olleet horjuttamassa sen asemaa. Se näkyi myös tuloksissa, kun Kaakon Viestinnän maakuntalehdet kysyivät vaikuttajien arviota kansanedustajien onnistumisista. Sairaalauudistuksesta annetut kouluarvosanat olivat kutosen tuntumassa, jopa sen alapuolella.

Nyt kun suuret ratkaisut on tehty, koko Kymenlaakson pitäisi yhdessä rakentaa mahdollisimman toimiva siitä keskussairaalasta, joka täällä on. Kouvolassa on jälleen viritetty kampanjaa KOKSin siirtämiseksi pohjoiseen. Ne, jotka vetoavat, että Kouvola on Kotkaa suurempi, näyttävät ajattelevan, että pyhtääläisistä, haminalaisista, virolahtelaisista ja miehikkäläläisistä ei tarvitse piitata. Pohjois- ja Etelä-Kymenlaaksossa on jokseenkin saman verran asukkaita, etelässä kuitenkin hiukan enemmän. On vastuutonta hukata aikaa ja ruutia yhä uusien vaihtoehtojen etsimiseen ja vetkuttamiseen.

Päivi Taussi

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.