Itämeri puhtaammaksi

Kotkan kaupunki juhlisti osuvasti The Tall Ships Races -tapahtumassa osallistumistaan Itämeren tilan parantamiseen. Itämeri-seminaari oli hieno paikka ilmoittaa lähtemisestä mukaan ravinnepäästökauppaan, sillä Euroopan suurin purjehdustapahtuma on vahvasti Itämeren asialla. Järjestävät kaupungit Kotka ja Turku sekä tapahtuman yhteistyökumppanit ottavat ympäristönäkökulmat mahdollisimman hyvin huomioon kaikessa toiminnassaan.

Kotka on Helsingin jälkeen toinen kaupunki, joka osallistuu John Nurmisen Säätiön Nutritrade-hankkeeseen. Hankkeen tavoitteena on Itämeren laajuisen vapaaehtoisen ravinnepäästökaupan käynnistäminen. Kotkan kaupunki, Kymen Vesi Oy ja Merikotka-tutkimuskeskus osallistuvat hankkeeseen kompensoimalla fosforipäästöjään tukemalla venäläistä Kingiseppin kaupunkia. Tukemalla heikkotehoisempaa puhdistamoa, hyvitetään omia päästöjä.

Itämeren suojelemiseksi on monilla aloilla tehty paljon pitkäjänteistä työtä ja sen vaikutukset ovat silmin nähtävissä, mutta meren hyvää tilaa ei silti ole vielä saavutettu missään Itämerellä. Päästökauppa on toimenpiteiden kirjon suurimmasta päästä, mutta myös pienillä teoilla on vaikutusta. Tällä viikolla Pidä Saaristo Siistinä ry teki yhden hyvän meren kuormitusta vähentävän teon asentamalla uuden kiinteän septitankkien tyhjennysaseman Suulisniemeen.

Suomen Ympäristökeskuksen verkkosivuilla voi käydä testaamassa oman elämänsä vaikutukset Itämeren tilaan. Sivuston Itämeri-laskurilla saa selville, kuinka esimerkiksi omat kulutus-, asumis- ja liikkumistottumukset vaikuttavat meren ravinnekuormitukseen.

Marja Luumi marja.luumi@kymensanomat.fi

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.