Rahat eivät riitä lääkkeisiin

Hyvinvointivaltio-Suomessa monet joutuvat karsimaan terveysmenojaan. Proviisori Katri Aaltosen väitöskirjasta ilmenee (Yle uutiset 22.8.), että joka viides suomalainen on rahapulan takia tinkinyt lääkkeistä, lääkäripalveluista tai hoidoista. Pelkästään lääkkeistä on rahan takia tinkinyt joka kymmenes. Pienituloisissa ja paljon sairastavissa ryhmissä lukema voi tutkijan mukaan nousta jopa 30 prosenttiin.

Lukemat ovat suuria. Valistuskampanjoissa on muistutettu, että vain otettu lääke auttaa. Yhtä hyvin tiedetään, että jos tautia ei tapeta kunnolla, seurauksena voivat olla ikävät jälkitaudit tai kroonistuminen, jotka käyvät potilaan kukkarolle entistäkin kalliimmaksi.

Valistuskaan ei auta, jos rahaa ei kerta kaikkiaan ole. Tosin muitakin syitä ongelmaan on, sellaisiakin, jotka voisivat ratketa paremmalla tiedottamisella. Apteekkari Kirsi Pietilän mukaan asiakkaat edelleen epäröivät pyytää halvempaa rinnakkaislääkettä, vaikka tällainen mahdollisuus on ollut tarjolla jo vuosia. Lääkärin sana painaa edelleen, ja siksi vaikuttamista pitäisikin suunnata enemmän lääkkeen määrääjään.

Viime vuonna käyttöön otettu 50 euron alkuomavastuu lääkekorvauksissa hämmentää myös potilaita. Omavastuu ei nosta lääkkeen hintaa, mutta tekee siitä hetkellisesti kalliimman. Omavastuun korottamisen yhteys terveyden heikkenemiseen on havaittu myös kansainvälisissä tutkimuksissa.

Hallitus tavoittelee 150 miljoonan euron säästöjä lääkekorvauksia heikentämällä. Tavoite istuu huonosti tilanteeseen, jossa lääkkeistä joudutaan tinkimään. Lopputulos voi sairaalahoitojen lisääntymisen takia käydä kalliimmaksi.

Markku Kumpunen markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.