Pääkirjoitus: Kansanedustajien eläke-ehtoja syytä kohtuullistaa

Kansanedustajien sopeutumiseläkkeet nousivat taas keskusteluun, kun kävi ilmi, että kokoomuksen entinen kansanedustaja Tuija Nurmi on nostanut eläkettä, vaikka on samaan aikaan toiminut lääkärinä. Se on mahdollista, koska eläkkeen tarveharkinnassa ei oteta huomioon pääomatuloja. Nurmi on käyttänyt tätä laillista porsaanreikää hyväkseen.


Sopeutumiseläkkeen ehtoja kiristettiin 2010 niin, että se muutettiin sopeutumisrahaksi, jota maksetaan 1–3 vuotta edustajantoimen keston mukaan. Uudistuspaine koskee vain niiden entisten kansanedustajien eläkettä, jotka ovat aloittaneet parlamentaarikon uransa ennen vuotta 2011.

Eduskunnan puhemies Maria Lohela (sin.) tuo sopeutumiseläkkeet vielä joulukuussa eduskuntaryhmien puheenjohtajien käsiteltäväksi. Eläkkeiden ehtojen muuttaminen on aiheellista, sillä nykyehdot ovat kovin anteliaat. Täydet neljä kautta istuneen edustajan eläke on 60 prosenttia palkkiosta eli noin 4 000 euroa.

Samaan aikaan kansalaisten eläke-ehtoja on kiristetty nostamalla vanhuuseläkkeen ikärajaa ja tuomalla mukaan elinaikakerroin. On kohtuullista, että muutokset ulottuvat myös Arkadianmäelle. Vähintä on, että pääomatuloa aletaan myös ottaa huomioon, kun eläkeratkaisua tehdään. Järjestelmän tarkoitus lienee ollut turvata eduskunnasta pudonneen toimeentulo eikä maksaa lisäpalkkioita.

Ongelmaksi on noussut se, voiko sopeutumiseläkkeen ehtoja muuttaa takautuvasti. Kyse ei olisi ennakkopäätöksestä. Ainakin eläkeläisjärjestöissä katsotaan, että eläkesopimuksiin puututtiin taannehtivasti, kun niin sanottu taitettu indeksi otettiin – eduskunnan päätöksellä – käyttöön 1996.

Markku Kumpunen
markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet