Pääkirjoitus: Koulujen valvontaan mallia Ruotsista

Ahdistelutapausten yhteydessä on noussut esiin kysymys koulujen valvonnasta ja oppilaiden oikeuksien toteutumisesta. Asiaan on kiinnittänyt huomiota Itä-Suomen yliopiston lapsi- ja koulutusoikeuden apulaisprofessori Suvianna Hakalehto. STT:n haastattelussa Hakalehto sanoo Suomen olevan siitä poikkeuksellinen maa, että opetustointa ei valvonta systemaattisesti.

Seksuaalisen ahdistelun kohteeksi joutuneelle oppilaalle oikeuksien perääminen voi olla kiusallista. Jos ulkopuolista valvontaa ei ole, ja oppilaan kertomukset esimerkiksi opettajan epäasiallisesta käytöksestä juuttuvat rehtoriin, jää ainoaksi vaihtoehdoksi kantelun tekeminen.Yksittäisen nuoren näkökulmasta kantelu on hankala prosessi ja häpeällinenkin, koska ikäviksi koetut asiat joudutaan tuomaan esiin.

Kantelut ovat tärkeitä, mutta epäkohtien esiin nostamisen ei pitäisi olla niiden varassa. Kantelulla puututaan jo tapahtuneisiin tekoihin, kun koulujen sen sijaan pitäisi taata oppilaille turvallinen oppimisympäristö ja estää kiusaamiset etukäteen.

Oppilaiden oikeusturvan parantamiseksi apulaisprofessori Hakalehto kehottaa ottamaan mallia Ruotsista. Siellä erityinen virasto, Skolinspektionen, valvoo ja tarkastaa kouluja sekä haastattelee samalla henkilöstöä ja oppilaita. Viraston mukaan ilmoituksia tulee eniten kiusaamisesta sekä siitä, ettei oppilas ole saanut sellaista tukea, johon hän on oikeutettu. Palvelu on tarkoitettu myös oppilaiden vanhemmille.

Samanlaista voisi ajatella Suomessakin. Ahdistelukeskustelun alettua varsin nopeasti selvisi, että ilmiö paljon yleisempi kuin on uskottu. Tarvetta siis olisi.

Markku Kumpunen
markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.