Sapelinkalistelu näkyy Itämerellä

Yhdysvaltain ja Venäjän välien kiristyminen jatkuu. Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmoitti sunnuntaina tv-haastattelussa, että 755 Yhdysvaltain diplomaatin pitää lopettaa toimintansa Venäjällä.

Putinin viesti oli odotettu vastaus Yhdysvaltain senaatin hyväksymille uusille Venäjän vastaisille pakotteille, joilla se haluaa rangaista Venäjää sekaantumisesta maan presidentinvaaleihin.

Jos Venäjä odotti, että Donald Trumpin presidenttikaudella maiden suhteet voivat kohentua, toivo näyttää turhalta. Putin itsekin myönsi, ettei parannusta ole lähiaikoina odotettavissa.

Suurvaltasuhteiden käänteet ovat viime päivinä tulleet tutuiksi suomalaisillekin Putinin Suomen-vierailun ja Yhdysvaltain varapresidentin Mike Pencen sunnuntaina alkaneen Viron-vierailun myötä. Pence vakuutti Yhdysvaltain sitoutuneen Baltian maiden puolustamiseen, ja keskusteluissa Viron johdon kanssa käytiin myös läpi Patriot-ohjusjärjestelmän sijoittamista Viroon.

Yhdysvaltain ja Venäjän suhteet heijastuvat Suomeen ja sen lähialueille muutenkin. Viime aikoina huomiota on saanut etenkin Itämeren tilanteen selvä kiristyminen. Erilaiset voimannäytöt, kuten sotilaskoneiden ja -alusten uhkaavat kohtaamiset, ovat lisääntyneet. Tunnelmia kiristää etenkin Venäjän ja Valko-Venäjän syykuussa odottava jättimäinen Zapad-sotaharjoitus.

Suomen kannalta kiristyvä tilanne korostaa tehtyjen turvallisuuspoliittisten valintojen noudattamista. Omaan puolustukseen pitää panostaa. Toisaalta oma viiteryhmä täytyy pitää kirkkaana mielessä, vaikka linjaa yritetään ulkoa horjuttaa.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.