Kompurointi vie arvovaltaa

Juha Sipilän (kesk.) kolmen puolueen hallitus on istunut nyt runsaat puolitoista vuotta. Se nousi valtaan, kun sen edeltäjä, Alexander Stubbin (kok.) johtama ideologisesti hajanainen kabinetti oli menettänyt toimintakykynsä ja ajautunut päättämättömyyden tilaan. Uudelta keskusta-oikeistolaiselta hallitukselta odotettiin uudistuksia ja dynaamisempaa otetta asioihin. Talous piti saattaa kuntoon, velkaantuminen pysäyttää ja työllisyyttä parantaa.

Uusi hallitus tarttuikin nopeasti asioihin ja alkoi kääntää Suomen kurssia suuntaan, joka yllätti kansalaiset. Koulutusleikkaukset, työttömyysturvan heikentäminen, liikenteen yksityistämishankkeet ja sote-uudistus maakuntahallintoineen ovat asioita, joissa hallitus on venyttänyt äänestäjiltä saamansa mandaatin äärirajoille ellei ylikin. Kaikista asioista ei ollut tietoa vaalien aikaan. Erityisesti perussuomalaisten kannattajat ovat olleet pettyneitä, mikä on heijastunut kannatuslukuihin.

Kova vauhti on tuonut myös lieveilmiöitä, jotka ovat syöneet hallituksen arvovaltaa. Päätösten perumiset ovat tulleet Sipilän hallituksen kyseenalaiseksi tavaramerkiksi. Viime viikkoina myrskyn silmässä on ollut Sipilä itse, joka on saanut selitellä toimiaan Terrafamen jääviysasiassa, siitä poikinutta ja ulkomaita myöten ihmeteltyä Yle-jupakkaa sekä viimeisimpänä epäilyjä hallituksen suhtautumista perustuslakeihin.

Valtiovelka on hallituksen aikana jatkanut vain kasvuaan, mutta työllisyydessä ja taloudessa näkyy vihdoin jo parempaa. Talouskehitys on silti EU-maiden heikoimpia. Hallituksen pitäisi jättää kiire ja kompurointi taakseen ja keskittyä turvaamaan vakaa kehitys.

Markku Kumpunen markku.kumpunen@kymensanomat.fi

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.