Pääkirjoitus: Heppoisin eväin yrittäjyyteen

Xamkin ja Työterveyslaitoksen yhteishanke Voi Hyvin Yritys pureutui varmasti lähes kaikkia pien- ja yksityisyrittäjiä kalvaviin ongelmiin.

Kaikkein pienimpiä ongelmia eivät varmasti ole pienten yritysten taloudelliset huolet. Yhteiskunnan velvoitteista pitäisi huolehtia, vaikka kolikoita ei kilise yrityksen kassaan. Säännölliset kulut, kuten vuokrat ja verot on huolehdittava ja vielä pitäisi jäädä päivän päätteeksi jotain käteen ja kotiinkin.

Yrittäjille nämä huolet tuntuvat olevan yhteisiä. Ei ole ihme, jos yrittäjä joutuu jo öisissä unissaankin miettimään, onko hänen arkinen ahertamisensa hyvinvointia vai pahoinvointia.

Olen pitkälti samaa mieltä Haminan yrittäjäyhdistyksen puheenjohtajan, sijoituspalveluja tarjoavan yrittäjän Nina Nylundin kanssa siitä, että yrittäjyyttä tarjotaan varsin kevyin eväin ratkaisuksi työttömyyteen.

On helppo siivota työttömyystilastoja työntämällä työttömiksi jääneitä jopa vielä suurempaan kurjuuteen. Hattua nostan kaikille niille, jotka ovat pystyneet itsensä ja perheensä elättämään oman yrityksensä kanssa. Starttirahat on hyvinkin nopeasti syöty.

Paperitehtaita lakkautettaessa Summan tehtaalta jäi työttömiksi satoja vielä parhaassa työiässä olevia työntekijöitä.

Suuressa viisaudessaan työttömyystilastoista huolestuneet viranomaiset työnsivät yli viisikymmenvuotiaita kehäraakkeja uudelleenkoulutukseen. Kun mies osaa tehdä puusta paperia, niin kyllä niistä käsistä venekin syntyy.

Alueelle, jolta olivat kuolleet jo lähes kaikki veneveistämöt, koulutettiin kasapäin veneenveistäjiä työttömyyskortiston jonoon. No olihan näillä veistäjillä aikaa kalastella koulutuksessa väsäämillään puupursilla.