Pääkirjoitus: Oma ministeri valaa uskoa, siksi Sirpa Paateron valinta ministeriksi on merkityksellistä seudun hankkeiden kannalta

Sirpa Paateron (sd.) valinta hallituksen kunta- ja omistajaohjausministeriksi herättää toivoa.

Seudun virkamies- ja luottamushenkilöjohto kokoontui pikaisesti pohtimaan hallitusohjelmaa ja tulkitsi sen lupaavaksi itäisen rantaradan edistämisen suhteen. Kuntien päättäjät saavat jo ennen juhannusta käsiteltäväkseen ehdotuksen hankeyhtiön perustamisesta ratahankkeen ympärille. Tässä Loviisa, Pyhtää, Kotka, Hamina, Miehikkälä ja Virolahti ovat samoilla linjoilla.

Itäinen rantarata olisi linjassa hallitusohjelman ympäristötavoitteiden kanssa ja laajentaisi työssäkäyntialuetta. Elinkeinoelämä saisi Venäjä-kortin mahdollisuudet käyttöönsä.

Ratahanke on Paateron ministeritehtävän ulkopuolella. Silti seutukunnan oma ministeri hallituksessa valaa uskoa myös ratatoiveen edistymiseen.

Ratainfran rinnalla valtatie 15:n korjaus vaikuttaa merkittävästi Kymenlaakson kehitykseen. Nämä hankkeet tuovat vastuksia myös Paateron varsinaiseen ministeriagendaan, kuntien tulevaisuuteen.

Kymenlaakson kuntien tulevaisuudessa olisi monessa suhteessa enemmän valoa, mikäli tarvittava liikenteen kehittyminen saisi tuulta alleen.

Kymenlaakson kuntien haasteet ovat Sirpa Paaterolle oiva kenttä nähdä mitä tarkoittaa, jos kunnat ovat kasvukeskusten imussa tai jäävät sen ulkopuolelle. Kymenlaakso myös todistaa, miten laajasti ja pitkään elinkeinoelämän rakennemuutos vaikuttaa kuntiin.

Kunta on kansalaisen lähin kotiympäristö. Arkisten palveluiden taso on kosketuspinta siihen, miten hyvinvointivaltio toimii.

Issu Huovinen

Kommentoidut