Pääkirjoitus: Google odottaa ja niin odottaa Haminan seutukin

Googlen investoinnit Haminan palvelinkeskuksessa on olleet jo jokusen aikaa pysähdyksissä. Aivan pian ei alueen elinkeinoelämääkin piristäviä rakennusprojekteja ole Googlen mukaan valitettavasti alkamassa. Yhtiö seuraa tilanteen kehittymistä Euroopassa ja investoinnit polkaistaan käyntiin vasta kun kapasiteetin lisääminen nähdään tarpeelliseksi.

Haminassa luonnollisesti toivotaan viestien Euroopasta mahdollisimman pian olevan sellaisia, että Summassa alkavat taas käydä muutkin kuin palvelimen koneet.

Haminan kaupungille Googlen aktivoituminen merkitsisi 1,5 miljoonan euron tilitystä yhtiön kanssa tehdyn sopimuksen perusteella. Tänä vuonna Google on jo maksanut rakennusoikeuden lisäämisestä ja rakennetusta infrasta samansuuruisen summan, mutta vastaavan suuruisen loppuerän suorittaminen tapahtuu vasta, kun Google on käyttänyt puolet saamastaan rakennusoikeuden lisäyksestä. Tosin aivan heti tuota summaa kaupungin lienee turha odotella, vaikka investointipäätös syntyisi tänään. Rakennusoikeuden kokonaislisäys kun oli peräti 730 000 kerrosneliötä.

Google on investoinut vuodesta 2009 Haminaan noin 800 miljoonaa euroa, josta noin 650 miljoonaa euroa on uponnut itse palvelinkeskuksen rakentamiseen. Yhtiö käyttää epätavallisen paljon ulkomaista työvoimaa rakennusprojekteissaan, joten leijonanosa tuosta summasta on valunut ulkomaille.

Aikaisemmat rakennusinvestoinnit ovat kuitenkin osoittaneet, että myös tämä seutukunta saa oman osansa kun Googlella tapahtuu. Tarvitaan alihankkijoita ja ulkomailtakin tulleet työntekijät käyttävät erinäisiä palveluja ruokahuollosta vapaa-aikaan.

Syyskuussa tuli kuluneeksi kuusi vuotta siitä, kun Google virallisesti avasi palvelinkeskuksensa Summassa. Vaikutukset Haminan talousalueeseen ovat olleet merkittäviä ja tulevat olemaan jatkossakin.

Kirjoitusta muokattu klo 14.30 muutettu 650 euroa 650 miljoonaksi euroksi.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.