Valmiustietoutta vapaaehtoisesti

Valtakunnansovittelija Minna Helle harmitteli lehtihaastattelussa, ettei hänen ikäluokkansa naisilla ollut mahdollisuutta käydä armeijaa. Hänellä oli tunne, että oli jäänyt jostakin paitsi. Tunne oli vain vahvistunut valtakunnallisella maanpuolustuskurssilla.

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) kertoi Porin Suomi Areenalla valiokunnan pohtineen samaa tiedon puutetta. Puolentoista vuoden ajan valiokunnassa on luonnosteltu naisille kansalaisvelvollisuutta osallistua pakolliseen siviilikriisinhallintataitojen perehdytykseen.

Valmista mallia ei vielä ole, mutta kyse on tiiviistä, kenties kuukauden koulutuksesta, jolla varmistettaisiin, ettei kenenkään peukalo jää keskelle kämmentä, kun osaamista tarvitaan. Asevelvollisuuden laajentamisesta ei ole kyse, enemmänkin ensiapu- ja pelastustaitovalmennuksesta sekä varautumisopastuksesta arjen häiriötilanteisiin ja poikkeusolojen avustustoimintaan.

Tarve tällaiseen koulutukseen kasvaa maailman muuttuessa yhä arvaamattomammaksi. Pitää pystyä varautumaan uhkiin, joita aiemmin ei vielä ollut.

Valiokunnan ajatus koulutuksen pakollisuudesta kuitenkin mietityttää. Vapaaehtoisuus ja houkuttelevat porkkanat ovat pakkoa parempia motivaattoreita. Siitä kielii jo naisten kiinnostus armeijan johtajakoulutukseen.

Naisten Valmiusliitto antaa kymmenen naisten vapaaehtoista maanpuolustus- ja turvallisuustyötä tekevän naisjärjestön kanssa yhdessä puolustusvaliokunnankin kaavailemaa valmius- ja varautumiskoulutusta. Yhteistyö koulutusohjelmien sisällön kehittämiseksi voisi olla ratkaisu uuden tiedon tarpeeseen.

Sirpa Silmäri sirpa.silmari@kaakonviestinta.fi

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.