Kosteusvaurioita aivan liian usein

Huutjärven koulun liikuntasalissa tehdään paraikaa remonttia siellä ilmenneiden sisäilmaongelmien takia. Syynä ovat kosteusvauriot, jotka johtuvat salin pohjarakenteen liian ohuesta kapillaarikerroksesta. Pyhtään kunnalta saatujen tietojen mukaan lattiarakenteiden alla on soraa paljon vähemmän kuin pitäisi, parhaimmillaankin noin puolet tarvittavasta määrästä ja huonoimmillaan ei lainkaan.

Syksyllä 2007 käyttöön otettu koulu on vielä monen silmissä aivan uusi. Se rakennettiin, koska paikalta puretussa koulussa oli home- ja kosteusvaurioita. On surkuhupaisaa, että samansukuiset vaivat jatkuvat.

Ilman muuta tapaus nostaa pöydälle kysymyksen, missä jamassa Suomen rakentaminen oikein on. Joku tekee työnsä huonosti.

Home, kosteus ja sisäilman huono laatu toistuvat aivan liian usein, kun keskustellaan, mitä vikaa on kouluissa ja yleensäkin julkisissa rakennuksissa. Asia on ajankohtainen milloin missäkin kunnassa. Moni ihmettelee, kuinka ennen tehtiin taloja, joissa tällaista ei ilmennyt. Onko ihmisistä tullut herkkänenäisempiä? Vai oltiinko ennen vanhaan vain hiljaa, jos ongelmia oli? Joka tapauksessa nykytilanteen selityksiksi ainakin maallikot veikkaavat osaamattomuutta, kiirettä, rahan niukkuutta ja valvonnan pettämistä.

Jos virheiden selitys on se, että huolellisempaan työhön ei ole varaa, selitys on kehno. Korjaaminen maksaa aina, niin kuin nyt Pyhtäälläkin. Se, että rakentaja osallistuu kustannuksiin, on tietysti hyvä. Mutta olisiko jollain toimintatavalla voitu välttyä niiltä?

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.