Katse kääntyy jo tammikuuhun

Kun tuskin on kuntavaaleista selvitty, alkavat katseet kääntyä uusiin koitoksiin. Presidentinvaalien 1. kierros käydään tammikuussa ja samalla kerralla myös ensimmäiset maakuntavaalit – jos uudistus toteutuu suunnitellusti.

Presidentinvaalien kuumimpaan kysymykseen saataneen piakkoin vastaus, kun presidentti Sauli Niinistö kertoo, aikooko asettua vielä ehdolle. Niinistön Suomi 100 -kierros kaikissa maakunnissa viittaisi siihen, että vastaus on myönteinen. Niinistön ohjelmassa näyttää olevan paljon koko kansalle tarkoitettuja mahdollisimman isoja yleisötapahtumia, minkä voi helposti tulkita presidenttipeliksi. Niinistö on tämän tulkinnan kysyttäessä kiistänyt.

Tosin erityistä kampanjointia Niinistö ei uudelleenvalinnalleen ainakaan tässä vaiheessa näytä tarvitsevan. Kokoomuksen Verkkouutiset.fi:n teettämässä kyselyssä vain Vasemmistoliiton kannattajien joukossa enemmistö ei kannattanut Niinistön ehdokkaaksi asettumista. Samassa kyselyssä tiedusteltiin myös näkemyksiä Niinistön onnistumisesta viranhoidossa. Lukemat olivat yhtä komeat.

Sosiaalidemokraateille oman ehdokkaan löytäminen on ollut vaikeaa. Kukaan kärkinimistä ei ole ollut innokas kilpailuun, jossa – jos Niinistö asettuu ehdolle – on palkinnoksi odotettavissa vain osallistumisen ilo.

Paineet kohdistuvat voimakkaimmin kunniasta jo kertaalleen kieltäytyneeseen Eero Heinäluomaan. Uutissuomalaisen kyselyssä Heinäluoma on SDP:n piirijohtajien selvä suosikki ehdokkaaksi. Kaksi kolmasosaa piirijohtajista kannatti häntä. Verkkouutisten kyselyssä Heinäluomaa äänestäisi vain neljä prosenttia vastaajista, jos vaalit olisivat nyt.

Markku Kumpunen markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.