Pääkirjoitus: Turvapaikanhakijan työvelvoite auttaisi kotoutumisessa

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) haluaisi laittaa oleskeluluvan saaneet maahanmuuttajat töihin. Hänellä on mielessään tanskalainen malli, jossa oleskeluluvan myötä tulee myös työnhaku- ja vastaanottovelvoite.

Ministerin ajatukselle on helppo löytää perusteita. Nykyisin Mykkäsen mukaan vain kaksi prosenttia turvapaikanhakijoita jatkaa työhön kotoutumisjakson jälkeen. Työllistymistä haittaa erityisesti se, että vain noin viidesosalla on työ- tai koulutuspaikan saamiseen vaadittava kielitaito. Vastaanottokeskuksissa joutilaina odottaville mikä tahansa työ voi olla parasta kielikoulutusta ja kotoutumista.

Maahanmuuttajien laajempi osallistuminen työelämään voisi myös lievittää kantaväestön asenteita turvapaikanhakijoita kohtaan. Puheet maahanmuuttajien täysihoidosta vähenisivät. Työvelvoitteella saatettaisiin parhaimmassa tapauksessa myös lievittää työvoimapulaa joillakin aloilla ja seuduilla.

Erityisesti irakilaisten maahanmuuttajien työllistyminen voi helpottua lähiaikoina, kun Irakista saapuu sikäläisen sisäministeriön delegaatio uusimaan ja myöntämään passeja. Suomessa on Mykkäsen mukaan noin 7 000 irakilaista, joista vain sadat käyvät töissä. Passin saamisen jälkeen he voivat hakea työperäistä oleskelulupaa.

Kun oleskelua toisaalla helpotetaan, niin toisaalla kiristetään. Nykyisin turvapaikkahakemuksensa voi uusia vaikka kuinka monta kertaa. Sisäministeriössä valmistellaan nyt lainmuutosta, jossa uusintakertoja rajoitetaan esimerkiksi kolmeen. Jos hakijalla ei ole uusia perusteita hakemukselleen, ei hakemusrumban ole syytä antaa jatkua loputtomiin ja siirtää tehtyä ratkaisua.

Markku Kumpunen

markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi