Pääkirjoitus: Kova matkailutyö toi jättiristeilijän Kotkaan — Toivottavasti paikalliset yritykset saivat onnistumisia

Kotkan ja Haminan seudun matkailutyö tuotti yhden työvoiton, kun maailman kuudenneksi suurin matkustaja-alus MSC Meraviglia kävi torstaina Kotkassa. Jättiristeilijän vierailun taustalla on useamman vuoden pitkäjänteinen markkinointi- ja suhdetyö. Suuri varustamo on pitänyt vakuuttaa siitä, että Kotkaan kannattaa tulla.

Alueen matkailun edistämiseksi työtä tekevät ovat kertoneet koko Etelä-Kymenlaakson nähtävyyksistä ja ajanviettomahdollisuuksista. Matkustajille järjestettyjen retkien joukossa olikin niin koskenlaskua Kymijoella kuin meriristeily saaristoon. Suomalainen sauna kiehtoo monia ja opastetulle saunaretkellekin riitti tulijoita.

Paikallisten matkailupalveluiden resurssit eivät riitä tuhansien turistien palvelemiseen yhden päivän aikana ja noin tuhat vierasta lähtikin kohti pääkaupunkiseutua. Matkustajia kuljettamaan oli saatu noin 90 linja-autoa ja pikkubussia, mutta kuljetuskapasiteettia olisi voinut olla enemmänkin. Ilman ennakkosuunnitelmia rantautuneita omatoimimatkailijoita etsi satamassa kyytiä Helsinkiin, mutta kalustoa ei ollut saatavissa lisää.

Yli 5 000 matkustajan risteilijä vieraili Kotkassa vain päivän ajan, mutta arvioiden mukaan jokainen kaupungilla käyvä matkustaja käytti päivän aikana noin 80 euroa. Lisäksi aluksella on noin 1 500 hengen miehistö, josta osa vietti vapaa-aikaansa kaupungilla ja todennäköisesti avasivat lompakkonsa hekin. Torstaina keskustan kaduilla oli vilkasta ja puheensorina oli kansainvälisempää kuin tavallisesti Meripäivien avajaispäivänä. Kesän aikana Kotkassa käyvät risteilyvieraat eivät yksin riitä kannattamaan alueen yrityksiä, mutta toivottavasti jokainen yritys sai parhaan mahdollisen annin aluksen vierailusta.