Pääkirjoitus: Käräjöintikulujen tasaus on perusteltua

Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) kertoo Uutissuomalaisen haastattelussa ministeriönsä selvittävän, onko kasvaneisiin riita-asioiden oikeudenkäyntikuluihin syytä puuttua lakiteitse.

Ministeri on oikealla asialla. Nykyinen käytäntö, jonka mukaan häviävä osapuoli määrätään pääsääntöisesti maksamaan myös toisen osapuolen kulut, on kasvattanut kustannuksia. Se on samalla johtanut siihen, että yksityisen kansalaisen on hyvin riskialtista haastaa esimerkiksi jokin suuryritys käräjille, jos on tuntenut kärsineensä vääryyttä. Tavallinen kansalainen tarvitsee taakseen jonkin muun maksajan, esimerkiksi ammattiliiton tai vakuutusyhtiön –  ellei sitten ole täysin varma asiastaan.

Tällaisessa tilanteessa ei oikeusjärjestelmä enää toimi niin kuin pitäisi. Kansalaisen on pystyttävä peräämään oikeuksiaan ilman, että se voi vaarantaa hänen toimeentulonsa. Myös monet asiantuntijat, kuten Suomen tuomariliitto, ovat vaatineet kulujen tasaamista osapuolten kesken. Toki on myös muistettava, että kaikilla on oikeus käyttää asiansa puolustamiseen niin paljon rahaa kuin haluaa. Sillä ei kuitenkaan saisi pelotella muita ulos käräjäsalista.

Häkkäsen mukaan tarkoitus on vielä syyskauden aikana ratkaista, tehdäänkö asiassa lainsäädäntötoimenpiteitä vai tyydytäänkö jonkinlaiseen ohjeistukseen.

Selvempää olisi edetä lainsäädännön kautta, jolloin kaikille osapuolille olisi etukäteen selvää, millaisia taloudellisia riskejä asian riitauttamiseen ja käräjöintiin voi liittyä. Ohjeistukseen liittyy aina tulkinnanvaraa, ja niissäkin taloudellisesti vahvempi osapuoli on helposti niskan päällä.

Markku Kumpunen
markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi

Markku Kumpunen

Markku Kumpunen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat