Pääkirjoitus: Tyhjät katsomot latistivat Dohan MM-kisojen tunnelman—Paikallisen yleisön kiinnostus pitäisi ottaa huomioon kisajärjestäjiä valittaessa

Yleisurheilun MM-kisojen myöntämistä Qatarille on arvosteltu voimakkaasti siitä lähtien, kun päätös tehtiin. Maalla ei ole minkäänlaista yleisurheiluperinnettä ja koko hanke tulkittiin vain ihmisoikeuksia heikosti kunnioittavan ja itsevaltaisen maan pyrkimykseksi pestä kasvonsa kansainvälisen yhteisön silmissä. Urheilijoissa kisojen myöhäinen ajankohta ja kuumat olosuhteet herättivät epäilyjä.

Kulunut kisaviikko on vahvistanut kuvaa väärästä valinnasta. Lähes tyhjänä ammottavat katsomot kertovat, ettei yleisurheilu kiinnosta qatarilaisia. Mainoslakanoilla peitetyt katsomonosat ovat nolo näky kansainväliselle yleisurheiluliitolle IAAF:lle, joka antoi rahan puhua kisajärjestäjää valitessaan.

Myös urheilijat ovat kummeksuneet autioita lehtereitä. He toki tekivät suorituksensa parhaansa mukaan, mutta yleisön puuttuminen vie ison osan kisatunnelmasta pois. Nyt sellainen ei välittynyt Dohasta lainkaan. Ostourheilijoiden värvääminenkään ei innostanut dohalaisia lähtemään katsomoon.

Suorituksia jännittävä ja hurraava yleisö on tärkeä pala kokonaisuutta, mitä ei saa sivuuttaa. Kisapaikkoja valittaessa pitäisi kriteeriksi ottaa myös paikallisen yleisön kiinnostus.

Urheilullisesta näkökulmasta kisat onnistuivat hyvin, vaikka kuumat olosuhteet veivätkin joissakin lajeissa ehkä parhaimman terän. Öiset maratonit ja kävelykilpailut olivat tietysti oma lukunsa. Sellaiset eivät kuulu tämäntasoiseen tapahtumaan.

Seuraavaksi Qatarissa järjestetään jalkapallon MM-kisat vuonna 2022. Sitä tapahtumaa varjostavat orjamaisissa olosuhteissa stadioneita rakentaneiden siirtotyöläisten säälimätön kohtelu.

Markku Kumpunen

markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi