Cursorin tapaus nostaa kysymyksiä

Kotkan—Haminan seudun kuntien kehitysyhtiö Cursor antoi tiistaina yllättäen potkut toimitusjohtajalleen Mika Perttuselle. Muodollisesti asiassa ei ole mitään tavatonta. Jos yhtiön hallituksen ja toimitusjohtajan sukset menevät kunnolla ristiin, toimitusjohtaja yleensä lähtee. Asiallisissa tapauksissa kyseessä on tietenkin vakavampi ristiriita kuin satunnainen erimielisyys.

Perttusen potkujen perimmäistä syytä ruvettiin heti arvuuttelemaan. Hallituksen puheenjohtaja Hannu Karavirta ei sitä kertonut, eikä myöskään Perttunen ollut halukas puhumaan asiasta. Menettely ei sinänsä viittaa mihinkään kummalliseen: jos toimitusjohtajan toiminta ei miellytä, hallitus voi erottaa hänet erityistä syytä ilmoittamatta.

Silti Cursorin tapaus nostaa esiin kysymyksiä, joita seudun asukkaat voivat vaatia vastauksia. On epäilty, että taustalla olisi ollut Perttusen kriittinen suhtautuminen Karavirran ja hallituksen varapuheenjohtajan Henry Lindelöfin matkusteluun ja edustuskuluihin. Ei ehkä ole toimitusjohtajan asia ojentaa hallitusta, mutta rahankäytön perusteista pitää voida keskustella, myös varsinaisten päättäjien rahankäytöstä. Edustamista ja kontaktien vaalintaa tarvitaan, mutta jos syntyy ajatus, että joillakuilla on vain viehtymystä makeaan elämään, jotain on pielessä. Joka tapauksessa Cursorin erikoinen hallintomalli, jossa puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja hyväksyvät toistensa laskut, luo helposti mielikuvan piilossa pitämisen tarpeesta.

Cursor ei ole mikä tahansa yhtiö, joka tekee mitä lystää. Tehtävänä on edistää Etelä-Kymenlaakson kuntien menestystä, muun muassa elinkeinotoimintaa. Sitä se tekee paljolti asukkailta otettavilla rahoilla.

Päivi Taussi paivi.taussi@kymensanomat.fi

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.