Kiitos ja hyvää matkaa

Mittavan kansansuosion saanut presidentti Mauno Koivisto kokoaa tänään vielä viimeisen kerran suuret kansanjoukot yhteen.

Helsingin tuomiokirkko täyttyy ääriään myöten puoliltapäivin. Surusaatto tuomiokirkolta ohi Valtioneuvoston linnan, Suomen Pankin ja Presidentinlinnan Hietaniemen hautausmaalle kerää ennakkoarvioiden mukaan jopa satatuhatta suomalaista katujen varsille jättämään viimeistä tervehdystään pidetylle päämiehelle. Televisioitavat valtiolliset hautajaiset saavat sankan katsojajoukon hiljentymään myös ruutujen ääreen.

Koko kansan Manun hautajaisista tulee yksi Suomen itsenäisyyden juhlavuoden merkittävimpiä tapahtumia. Presidentti Koiviston poikkeuksellinen henkilöhistoria on samalla kertaus myös Suomen historiaan.

Kun presidenttiä palvelleet adjutantit laskevat hänet hautaan, saatetaan hautaan myös yksi aikakausi. Koivisto oli viimeinen sodan rintamalla kokenut presidenttimme ja viimeinen valtaoikeuksiltaan vahva päämiehemme.

Mauno Koivisto tuli politiikkaan talousasiantuntijana ja rakensi karriäärinsä ohi puoluekoneiston. Hän solmi suorat suhteet äänestäjiinsä ja nousi otsakiehkuroineen filmitähtimäisenä persoonana Manu-ilmiöksi, ja ylivoimaisella äänimäärällä koko kansan presidentiksi.

Suru-uutisen tavoitettua kansalaiset nousi Koivistosta julkisuuteen mitä hauskempia muistoja ja luonnehdintoja pisteliään salaviisaasta ja pidättyväisen korrektista humoristista erilaisiin koneisiin viehtyneeseen Tähtelän isäntään.

Koivisto luotsasi tasavallan presidenttinä maamme taitavasti läpi historiallisen murrosvaiheen. Meillä on tänään hyvä syy muistella lämmöllä Koivistoa ja muita satavuotiaan Suomen rakentajia.

Sirpa Silmäri sirpa.silmari@kaakonviestinta.fi

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.