Pääkirjoitus: Lämpöennätykset menivät jälleen rikki

Kuluneen viikon aikana on jälleen rikottu historiallisia lämpöennätyksiä Suomessa. Osa tervehtii ilolla hellekelejä lomakaudellaan. Monet vanhukset, pienet lapset ja luonto sen sijaan kärsivät pitkään jatkuneesta kuumuudesta. Tilastojen mukaan kuolleisuus nousee helteillä.

Sää ja ilmasto ovat kaksi eri asiaa. Yksittäiset hellepiikit ovat paikallisia sään muutoksia. Tilastoennätyksiä on kuitenkin tullut viime vuosina tiheään tahtiin ympäri maailman ja usein toistuvat hellepiikit kielivät tutkijoiden mukaan ilmastonmuutoksesta. Sään ääri-ilmiöt lisääntyvät ja ihminen on niihin osaltaan syypää.

Ympäristöministeriön mukaan maapallon tänä vuonna tuottamat uusiutuvat luonnonvarat on nyt kulutettu loppuun. Kulutuksemme on siis ylittänyt maapallon kyvyn tuottaa uusiutuvia luonnonvaroja ja käsitellä fossiilisten polttoaineiden käytön aiheuttamia kasvihuonekaasupäästöjä. Ylikulutus vauhdittaa ilmastonmuutosta ja luonnon köyhtymistä. Ruoan, puhtaan veden ja raaka-aineiden saanti vaarantuvat.

Tietoa ilmastonmuutoksesta on ollut tarjolla vuosikymmeniä. Nyt sadatellaan ääri-ilmiöitä, vaikka tutkijat ovat vuosia aiheesta varoitelleet, kenties liian varoen.

Pahimmat helteet ovat ohi tällä erää, mutta kuivuus jatkuu. Mustikkasato kärsii myös viime kesän kuivuudesta, ja sato jää Luonnonvarakeskuksen mukaan enimmäkseen heikoksi. Toisaalta helteiden jälkeen maaperä on lämmin ja hyvä sadekausi voisi tuoda kelpoisen sienisadon. Luonto kaipaisi nyt vettä kipeästi ja kriittistä suhtautumista omaan kulutukseen.