Pääkirjoitus: Arandan matkat vaativat rahaa

Merentutkimusalus Arandan mittava korjausurakka valmistuu pian. Vuoden kestäneiden ja 15 miljoonaa euroa maksaneiden uudistustöiden jälkeen Aranda on ainutlaatuinen tutkimusalus koko Euroopassa.

Aluksessa on entistä paremmat työskentelytilat tutkijoille sekä uusia mittauslaitteita. Aranda on vahvuudeltaan ja voimaltaan lähes jäänmurtajaluokkaa, joten se voi kulkea jäissäkin.

Suomen ympäristökeskuksen alukseen kohdistuu suurta mielenkiintoa monista maista. Jopa niin suurta, että suomalaistutkijat saattavat jäädä paitsioon. Jo ennen telakointia Arandaa käyttivät esimerkiksi ruotsalaistutkijat, joilla on suomalaiskollegojaan enemmän rahaa käytössään työhönsä. Tilanne, jossa ruotsalaiset maksavat suomalaisaluksen käyttökustannuksia, on jo ollut totta.

Arandan työlista syksylle on pitkä. Merelle pystytään lähtemään tauon aikana säästyneiden varojen ansiosta.

Ympäristökeskuksen mukaan ainoa keino taata Arandan tehokas käyttö Itämeren tutkimuksessa ja tutkimustiedon tuottamisessa Suomelle on se, että valtion budjetista varataan sille oma rahoitus. Tämä olisi perusteltua, käyttäähän Arandan keräämää tietoa moni suomalainen yliopisto ja esimerkiksi Ilmatieteen laitos. Aranda on myös viranomaisalus, joten sillä on yhteistyötä valtion viranomaistenkin kanssa.

Budjettirahoitus jättäisi myös tutkijoille enemmän aikaa varsinaiseen työhönsä, kun heidän ei tarvitsisi olla hakemassa tutkimukseen ulkopuolista rahoitusta. Viime vuonna Suomen ympäristökeskuksen rahoituksessa ensimmäisen kerran ulkopuolisen rahoituksen määrä ylitti budjettirahoituksen. Tämä tuntuu oireelliselta. Vaikka sama tilanne alkaa olla arkea monien tutkijoiden työssä, se varmasti aiheuttaa ylimääräisiä paineita tutkimuksen tekemiseen.

Kommentoidut