Kodinturvajoukkojen tarve epäselvä

Puolustusministeri Jussi Niinistön (sin.) tavoitteena on vahvistaa vapaaehtoista maanpuolustusta. Ministeriö selvittää parhaillaan kodinturvajoukkojen perustamista Suomeen. Käytännössä se tapahtuisi kehittämällä Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen (MPK) toimintaa.

Puolustusvoimien ja puolustusministeriön edustajista koostuvan työryhmän pöydällä on kolme vaihtoehtoa.

Ensimmäisessä vapaaehtoistoiminta jatkuisi kutakuinkin nykyisellään. Toisessa yhdistyksestä tulisi viranomainen, ja kolmannessa se liitettäisiin osaksi Puolustusvoimia.

Ajatus sai jopa yllättävän vaisun vastaanoton reserviläisjärjestöissä. Hämmennystä herättää se, mitä kodinturvajoukoilla käytännössä haetaan.

Nykyisetkin vapaaehtoisjoukot käyvät tyhjäkäynnillä. Kymmenen vuotta toimineet maakuntajoukot ovat kouluttautuneet, mutta tehtäviä niille ei ole juuri tullut.

Ajatus kodinturvajoukoista tuo Suomessa myös ikäviä historiallisia mielikuvia suojeluskunnista, jotka lakkautettiin vuonna 1944 fasistisena järjestönä.

Epävarman maailmantilanteen aikana on järkevää kehittää maan puolustuskykyä. Vapaaehtoinen maanpuolustus myös kiinnostaa, ja siihen on hyvä olla mahdollisuus. Reserviläisliiton mukaan sotilaallinen aktiivisuus lähialueillamme on näkynyt tänä vuonna jäsenmäärään selvänä kasvuna.

Uusille joukoille pitäisi kuitenkin olla selvä tehtävä. Sellaista kodinturvajoukoille ei vielä ole tiedossa.

Eeva Sederholm
eeva.sederholm@kaakonviestinta.fi

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.