Ay-liike pillastui EK:n ilmoituksesta

Kiky-sopimuksen rauhoittamaan työmarkkinaelämään tuli kerralla eloa, kun työnantajajärjestöt ryhtyivät irtiottoihinsa. Ensin Metsäteollisuus päätti, ettei lähde mukaan vientialojen palkkamalliin ja vähän myöhemmin Elinkeinoelämän keskusjärjestö EK ilmoitti irtisanovansa keskusjärjestösopimukset. Niissä on sovittu muun muassa ay-järjestöjen jäsenmaksujen perinnästä ja koulutuksesta.

EK:n ilmoitus oli looginen seuraus sen aikaisemmasta päätöksestä luopua keskitettyjen tekemisestä, mutta ay-liike pillastui siitä totaalisesti. Metalliliiton Riku Aalto luonnehti siitä erittäin kielteiseksi ja Palvelualojen ammattiliiton Ann Selin jopa sodanjulistukseksi. SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta arvioi EK:n heittäneen varjon kiky-sopimuksen päälle.

Epäilemättä EK:n ilmoitus sekoittaa työmarkkinakenttää ja ay-liikettäkin. Pienet liitot joutuvat syksyllä neuvottelemaan monia aikaisemmin itsestään selvinä pidettyjä asioita uudelleen, eikä ole ollenkaan varmaa onnistuvatko ne siinä. Suuret liitot pystyvät hoitamaan asiansa.

Metsäteollisuuden irtautuminen palkkamallista kaatoi viimeistään tavoitellun ”Suomen mallin”, mikä on harmillista maan hallituksen pyrkimysten näkökulmasta. Metsäteollisuus aikoo liittokohtaisissa neuvotteluissa viedä läpi omia tavoitteitaan, ja on ilmeisesti valmis maksamaankin niistä. Hallituksessa pelätään, että Metsäteollisuuden toiminta vaarantaa kilpailukyvyn kannalta tärkeän palkkamaltin.

Pelättävissä on, että orastava talouden nousu pilataan jälleen kerran omin voimin. Maltti on valttia tulevina kuukausina ja syksyllä, kun neuvottelut alkavat. Alku ei lupaa hyvää.

Markku Kumpunen markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.