Pääkirjoitus: Ehdokkaiden käynnit kannattaa hyödyntää

Kahden kuukauden kuluttua käytävät eduskuntavaalit alkavat näkyä ja kuulua eri paikkakunnilla. Ehdokkaat kiertävät alueilla yksin ja joukoissa esittelemässä ajatuksiaan ja vastaamassa äänestäjien kysymyksiin. Eteläisessä Kymenlaaksossakin on kuhina pikkuhiljaa alkamassa.

Oman vaalipiirin ehdokkaiden lisäksi antavat lähestyvät vaalit hyvän mahdollisuuden tavata myös valtakunnan poliitikkoja, jotka osallistuvat ehdokkaiden kiertueille eri puolilla Suomea.

Paras anti lienee kuitenkin se, että oman vaalipiirin ehdokas on mahdollista tavata henkilökohtaisesti. Torilla tai kahvilassa livenä kohdatessa ehdokkaasta saa enemmän ja ainakin eri tavalla irti kuin vaikkapa netin vaalikoneissa. Lyhytkin henkilökohtainen kontakti antaa osviittaa siitä, millainen ihminen eduskuntaan on pyrkimässä.

Vaikka oma puolue ja jopa ehdokasvalinta tuntuisi jo tässä vaiheessa melko varmalta, ei noita ehdokasvierailuja kannata jättää hyödyntämättä. Kaikkiin ei tietystikään niiden runsauden vuoksi ole edes mahdollista osallistua, mutta antoisaa olisi käydä useammassa eri tapahtumassa.

Sähköisen vuorovaikuttamisen aikakaudella torikahvit ja kuppilatapaamiset ovat onneksi säilyttäneet vaalikampanjoissa asemansa. Se kertoo siitä, että puolueissa edelleen uskotaan kentällä vaikuttamiseen. Hyvä niin, sillä tällä tavoin tuodaan poliittisia päättäjiä edes hieman lähemmäs kansan syviä rivejä.

Eduskuntavaalien jälkeen painavat jo päälle EU-vaalit toukokuussa ja sitten joskus vielä maakuntavaalit. Valinnanvaraa erilaisista vaalitilaisuuksista tulee riittämään siis pienilläkin paikkakunnilla runsaasti.