Pääkirjoitus: Kalastuskiista kärjistyi Kotkassa

Kalaruokien ystävät saivat huonoja uutisia viime viikolla, kun Kuusisen satamassa toiminut kalakauppa sulki ovet. Kaupan loppuminen on tietysti pettymys myös niille, joilta päättyvät työt. Kauppa aloitti vuonna 2012 ja keräsi vuosien aikana vakiintuneen asiakaskunnan. Erityisesti joulua edeltävät viikot ovat olleet suosittuja.

Kaupan lopettamiseen kytkeytyy monitahoinen kiista kalastusluvista Kotkassa. Tiivistäen ongelman ydin on siitä, että ammattikalastukseen tarkoitettujen rysien pelätään estävän lohien nousun Kymijokeen. Julkisuudessa kaikki tahot ovat yksimielisiä Kymijoen lohikannan elvyttämisestä. Rikas lohikanta kun hyödyttäisi niin ammattikalastusta kuin joen virkistyskäyttöä ja matkailuelinkeinoa.

Kulisseissa toiminta näyttää olevan huomattavasti riitaisampaa. Esimerkiksi tämänkin lehden mielipidekirjoituksissa on viimeisen parin vuoden aikana esiintynyt näkemyksiä siitä, että eri ryhmät ajavat oikeasti vain omia intressejään. Ilmassa tuntuu olevan vähintäänkin luottamuspulaa. Sellainen harvemmin edistää kaikkia tyydyttävän ratkaisun löytymistä.

Kyse on siis pohjimmiltaan paljon laajemmasta asiasta kuin yksittäisen kaupan sulkeutumisesta. Se kuitenkin näyttäisi kuvastavan valitettavan oivallisesti ilmapiiriä, joka vallitsee merikaupungin kalaihmisten keskuudessa. Nykyinen tilanne ei anna mitenkään mairittelevaa kuvaa Kotkasta. Voittajia ei tällä hetkellä ole. Jostain pitäisi löytää ”erotuomarikin” viheltämään huono suuntaus poikki.

Luetuimmat