Teatterinuorilta puheenvuoroja

Harrastajateatterien katse on jo kesässä. Se, mitä tapahtuu lähikuukausina ulkoilmanäyttämöillä, onkin monen ryhmän toiminnassa kovaa ydintä. Kesän tuotot vahvistavat teatterin talouden pohjan, ja usein valintaan kohdistuvat myös muut tekemisen intohimot.

Silti joillakuilla harrastajilla on ollut kunnianhimoisia suunnitelmia vielä loppukevääksi. Karhulan työväennäyttämöllä sai keskiviikkona ensi-iltansa nuorten esitys, jonka aiheena ovat kouluampumiset. Työväennäyttämön nuoret ovat aikaisemminkin tarttuneet vakaviin yhteiskunnallisiin teemoihin ja käsitelleet esimerkiksi juuri väkivallan ja kuoleman kysymyksiä. Haminassa kansalaisopiston lasten ja nuorten ryhmät pääsevät lavalle tämän viikon lopulla ja myöhemmin huhti- ja toukokuussa. Myös Haminassa teatterijunioreilla on kovaa pureskeltavaa, kuten maahanmuutto ja lasten joutuminen perheen vastuunkantajiksi.

Kaikkein ratkaisevinta ei ole se, kuinka täydellisiä esitykset ovat tai kuinka suuren katsojajoukon ne onnistuvat houkuttelemaan. Olennaista on, että harrastajat — iästä riippumatta — voivat työstää aiheita, jotka heistä itsestään ovat tärkeitä. Toisinaan myös harrastajaryhmät joutuvat tekemään valintoja vain rahantuloa ajatellen.

Hienoin lopputulos syntyy tietysti silloin, kun esitys palkitsee sekä esittäjät että katsojat. Aina välillä käykin niin, että harrastajateatterit uskaltavat ottaa ohjelmistoonsa näytelmiä, joita paikkakunnalla ei muuten nähtäisi. Niiden ansiosta tänne on tuotu uutta draamaa ja polttavia puheenvuoroja. Myös Kotkan ja Haminan nuorten ryhmillä on ainakin tämänsuuntainen rooli. Joka tapauksessa ne lisäävät huimasti nuorelle yleisölle suunnattua tarjontaa.

Päivi Taussi

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.