Vetoomukselta heti pohja pois

Puoluejohtajat julkaisivat yhteisen vetoomuksen hillitäkseen kiihtynyttä keskustelua Suomen sisäisestä turvallisuudesta ja muun muassa turvapaikanhakijoiden palautuksista. Poikkeuksellinen toimenpide tulee tarpeeseen, sillä Turun tapahtumien jälkeen keskusteluilmapiiri on kärjistynyt voimakkaasti.

Kuva puolueiden yksimielisyydestä särkyi kuitenkin jo seuraavana päivänä, kun perussuomalaisten varapuheenjohtaja ja tuleva presidenttiehdokas Laura Huhtasaari käytti aiheesta puheenvuoron eduskunnan kyselytunnilla. Vetoomusta hyväksymässä ollut Huhtasaari hyökkäsi voimakkain sanakääntein islaminuskoa ja sen harjoittajia vastaan heitä sen kummemmin erottelematta. Huhtasaari tuomitsi puheessaan lähinnä vain terroristien vihapuheen. Puheenvuoro sai pääministeri Juha Sipilän muistuttamaan, että puolueet olivat päivää aikaisemmin tuominneet kaikenlaisen vihapuheen.

Huhtasaaren esiintyminen kertoi havainnollisesti sen, mitä perussuomalaisilta ja presidenttiehdokkaalta itseltään on tulossa. Perussuomalaisiin jäi eduskuntaryhmän hajottua maahanmuuttokriittisin osa jäljelle, ja se alkaa nyt näkyä ja kuulua. Linjaus on saanut myös tukea kansalaisilta, sillä Ylen julkistamassa puoluekannatusmittauksessa perussuomalaisten kannatus nousi pitkästä aikaa yli 10 prosenttiyksikön. Suosionkasvu yllyttää puoluetta jatkamaan kovalla linjallaan.

Samalla se merkitsee, että perussuomalaisten ryhmä entistä selvemmin eristyy yhteistyöstä muiden eduskuntapuolueiden kanssa. Pikainen lipsuminen yhteisestä vetoomuksesta ei myöskään anna eväitä yhteistyöhön esimerkiksi terrorismin vastaisessa taistelussa.

Markku Kumpunen markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.