Pääkirjoitus: Haminan vanhan uimahallin pattitilanne pitää ratkaista

Haminan kaupunki on jo vuodesta 2013 etsinyt ratkaisua, mitä tehdä silloin käytöstä poistuneelle vanhalle uimahallille. Kuudessa vuodessa ei viisasten kiveä kuitenkaan ole löytynyt.

Avainasemassa pattitilanteen avaamisessa ovat kaupunki ja uimahallikiinteistön taloyhtiö. Vuonna 1969 toteutettiin erikoinen ratkaisu ja kaupungin uimahalli rakennettiin osaksi asuinkerrostalokiinteistöä. Kaupungista tuli tuolloin taloyhtiön osakas 49 prosentin osuudella.

Yhtiöjärjestyksessä sovittiin, että kaupunki vastaa 58 prosenttia taloyhtiön kuluista. Nyttemmin on todettu, että silloin tehty järjestely ei ehkä ollut kaupungille kaikkein edullisin ja ainakin hallin käytön päättymisen jälkeen se on muodostunut melkoiseksi riipaksi järkevää loppuratkaisua etsittäessä.

Viimeisin käänne tilanteessa saatiin viime maanantaina, kun kaupunginhallitus päätti tarjota uimahallin tilojen hankintaan oikeuttavia osakkeita korvauksetta taloyhtiölle. Jo ennen taloyhtiön yhtiökokousta tuli yhtiön hallituksen puheenjohtajalta esitykselle täystyrmäys. Kaupungin 49 000 euron vuotuista yhtiövastikeosuutta ei haluta taloyhtiön muiden osakkaiden harteille.

Matkan varrella uimahalliosakkeita on välillä oltu myymässä ja esillä on ollut myös entisen uimahallitilan muuntaminen keilahalliksi tai kaupunkilaisille muita palveluja tarjoavaksi tilaksi.

Vuonna 2015 oli esillä tähän saakka ehkä varteenotettavin vaihtoehto, jossa kaavamuutoksella olisi mahdollistettu vanhan uimahalliosan tilalle ja läheiselle jakeluaseman tontille asuinrakentamista. Rakennusoikeuden lisääminen olisi ollut myös taloyhtiön nykyisille osakkaille taloudellisesti järkevää.

Jostain syystä idea kuitenkin hautautui. Olisikohan aika ryhtyä kaivamaan sitä jälleen esiin.

ANTTI-JUSSI LARVIO

antti-jussi.larvio@kymensanomat.fi