Ylen kriisi vaatii ratkaisua

Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen johdon toiminta on joutunut kovan kritiikin kohteeksi. Maanantaina julkistettiin Ylen itsensä tilaama selvitys journalistisesta päätöksenteosta, ja sitä seurasi eilen Ylestä irtisanoutuneiden toimittajien samaa aihepiiriä käsittelevä Ylegate-kirja.

Kummankin julkaisun viesti on, ettei Ylessä ole kaikki kohdallaan. Syyttävä sormi osoittaa vahvasti päätoimittaja Atte Jääskeläiseen, joka selvitysmies Olli Mäenpään mukaan on ollut taipuvainen ulkopuoliseen painostukseen Terrafame-uutisoinnissa ja jonka ohjenuorana on ollut korostaa virheiden välttelyä sananvapauden ja riskinoton sijasta. Ylegate-kirjan tekijät arvostelevat entistä esimiestään hyvin voimakkaasti tämän toimintatavoista, mutta heidän näkemyksensä on tietysti subjektiivinen.

Mäenpään selvityksen vastaanottanut Ylen hallitus ilmoitti päätoimittaja Jääskeläisen nauttivan edelleen hallituksen luottamusta. Mäenpään tuomat epäkohdat ovat kuitenkin vakavia. Päätoimittajan keskeisiin tehtäviin kuuluu johtamansa tiedotusvälineen riippumattomuuden ja toimituksen toimintavapauden säilyttäminen. Selvityksen kohteena oli vain yksi uutistapaus, mutta painostukseen suostuminen heittää joka tapauksessa varjon Ylen uutistoiminnan ylle.

Ylen uskottavuuden kannalta tärkeintä on nyt riittävän vahvan palomuurin rakentaminen poliittikkojen ja Ylen toimituksen välille. Mäenpään ehdottama vuotuinen raportti kuulostaa byrokraattiselta, mutta jotenkin asia tulisi todentaa. Yle-veron maksajien oikeus on saada riippumatonta uutisointia. Jupakka korostaa myös tarvetta säilyttää valtakunnallinen kilpailutilanne TV-uutistoiminnassa.

Markku Kumpunen markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.