Pääkirjoitus: Kotkan talous ylsi yllättäen ylijäämäiseksi

Kotkassa päättäjät ja kaupungin johto saattoivat maanantaina iloita julkistetusta viime vuoden tilinpäätöksestä. Kaupungin tulos oli vain hieman plussalla, mutta suuremman aiheen iloon antoikin lähivuosina kaupunkia piinanneen kertyneen alijäämän poistuminen. Tilalle tuli – vaikkakin osin vanhan kirjausvirheen korjaamisen ansiosta – 9 miljoonan euron kumulatiivinen ylijäämä.

Kotkan kaupunkikonsernin taloustilanteeseen vaikutti tytäryhtiöiden menestys. Kaupunginjohtaja kehui varsinkin Haminan–Kotkan satamaa ja Kotkan Energiaa.

Emokaupungin tuloksen pelättiin viime vuonna muodostuvan heikommaksi. Kymsoten tilanne oli epävarma ja jäsenkunnat varautuivat toteutunutta suurempaan alijäämän kattamiseen. Toinen epävarmuutta tuottanut asia olivat verotulot, joiden arvioinnissa oli vielä syksylläkin vaikeuksia.

Varautuminen vielä huonompaan ja talouden tasapainotustoimien jatkaminen saivat aikaan myönteisen tilinpäätöksen. Ilo on kuitenkin lähes varmasti jäämässä lyhytaikaiseksi ja siihen syynä on maailmalla leviävä virus. Talouden tasapainottamistoimien jatkaminen ja Kymsoten talouden kuosissa pysyminen olisivat olleet hyviä merkkejä Kotkalle tällekin vuodelle, mutta korona muutti kaiken.

Kotkassa tilanne ei ole Suomen kunnista huonoimmasta päästä, koska kertynyttä ylijäämää on taklaamassa pahimmat iskut. Sitä, miten pitkälle se riittää estämään luisumisen uudelleen pakkasen puolelle, ei tiedä kukaan.

Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen on todennut, että esitetty 1,5 miljardin euron arvio kuntatalouden lisäkustannuksista koronan vuoksi on vähimmäismäärä. Ensimmäisen valtion lisätalousarvion kuntien tilanteen helpottamiseksi pitäisi Karhusen mukaan olla vähintään 0,5 miljardia euroa, mikä ei ole pieni summa sekään.