Pääkirjoitus: Ehdokkaiden kannat saatava esiin seurakuntavaaleissa

Seurakuntavaalien ennakkoäänestys on käynnissä. Jos edellisten vaalien äänestysprosentista voi jotain päätellä, moni siirtää äänestyslipukkeen sujuvasti paperinkeräykseen. Loput pohtivat, miksi kannattaisi äänestää.

Vaikka keskustelu samaa sukupuolta olevien parien vihkimisestä on ollut kirkolle kivuliasta, seurakuntavaalien kannalta se voi olla hyvä asia. Se on selkeä arvokysymys, jonka perusteella äänestää. Enää ei tarvitse kuin selvittää, mitä mieltä kukakin ehdokas on.

Valitsijayhdistykset eivät tässä juurikaan auta. Ohjelmajulistuksissa kyllä liputetaan tasa-arvon, ihmisarvon ja suvaitsevaisuuden puolesta, mutta epäselväksi jää, mitä niillä tarkoitetaan. Jos verrokkia hakee kunta- tai eduskuntavaaleista, ei useimmista valitsijayhdistyksistä löydy poliittisten puolueiden kaltaisia arvoraameja. Kukin muodostakoon oman kantansa, yhdistyksistä kerrotaan.

Ei ole ihme, että seurakuntavaalit näyttäytyvät joillekin äänestäjille sekavana, epämääräisenä tai epäkiinnostavana.

Vastuu siitä, kenelle äänensä antaa, jää äänestäjälle. Ehdokkaat eivät useimmille ole tuttuja, mutta toisaalta joka kunta- ja eduskuntavaaleissakin on niitä, joilla ei ole pitkää poliittista meriittilistaa. Varsinkin nuorelle äänestäjälle monet ehdokkaat ovat tuntemattomia, kun takana ei ole vuosien tai vuosikymmenten seurantaa politiikasta, kunnan tai seurakunnan asioista.

Kirkko aiheellisesti muistuttaa siitä, että seurakuntavaaleissa 16—17-vuotiaillakin on äänioikeus. Nähtäväksi jää, kuinka moni ryhtyy äänestämisen vaativaan selvitystyöhön.

Elina Valtonen

elina.valtonen@kymensanomat.fi

Luetuimmat