Pääkirjoitus: Kotka sai puistoihin lippuja ja tavoittelee muidenkin alojen laatutodistuksia — Pohdinnan arvoista on, kuka todella hyötyy anottavista palkinnoista

Kolmessa kotkalaispuistossa liehuu nyt vihreä lippu. Viesti on, että ne ovat saaneet kansainvälisen viheralueiden laadun tunnustuksen. Puistoja arvioimassa käyneet tamperelaiset Green Flag Award -tuomarit kehuivat kohteiden tarmokasta kunnossapitoa ja monipuolisia palveluja.

Varmasti Kotkan puistot ansaitsivat tämän sertifikaatin, niin kuin ovat ansainneet lukuisat muutkin palkintonsa.

Kotka havittelee myös muiden alojen laatutodistuksia. Kiikarissa on ainakin Unicefin Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen hakeminen. Ilman muuta olisi hienoa, jos kaupunki olisi todistetusti lapsiystävällinen.

Voi kuitenkin kysyä, kuka todella hyötyy tällaisista anottavista palkinnoista. Prosessiin mukaan lähteminen maksaa. Viheraluepalkinnon ehdokkuus vaatii joitakin satoja euroja ja auditointikustannukset. Lapsiystävällisen kaupungin tittelin tavoitteluun Kotka on varaamassa ensi vuodeksi 5 000 euroa. Summat eivät ole suuria, ja jos kaikki sujuu hyvin, hyvää mieltä ja itsetuntoa saavat ainakin alalla työskentelevät.

Pohdinnan arvoista on, muuttaisiko esimerkiksi Unicefin tittelin saaminen jotain. Kohentuisiko huonosti voivien lasten elämänlaatu? Tarkoitus on, että prosessiin mukaan pääseminen velvoittaa myös tekemään jotain. Jos ja kun Kotka tähän lähtee, toivottavasti seurauksena on muutakin kuin kehittämisseminaarien muistioita.

On syytä tiedostaa, että kehitystyötä voi tehdä myös ilman haettavien palkintojen houkutusta. Tittelit eivät takaa, että asiat ovat paremmin kuin ennen. Jos ne antavat vauhtia kehitykselle, hyvä niin.

Päivi Taussi

Luetuimmat

Uusimmat uutiset